Κατάρρευση της αγοράς ελαιολάδου!

1

Ευτελισμός των τιμών, αλλαγές στους κανόνες και πιέσεις στους παραγωγούς για παραλαβή ελαιολάδου από τα ελαιουργεία

Γραφει ο : Νικ. Μιχελάκης*

 Μεγαλη αναστάτωση   και σοβαρή σύγχυση φαίνεται να επικρατεί τελευταία στην αγορά ελαιολάδου της Κρήτης αλλα και των αλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

times

   Οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και αφορούν μονο τα δυσεύρετα υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένα, ενώ οι τιμές που επικρατούν έπεσαν πλέον σε επίπεδα κάτω του κόστους παραγωγής ( Σχ.1)

  Ο προβληματισμός των παραγωγών είναι έντονος αφού αδυνατούν να διαθέσουν έστω και μικρές ποσότητες για τις άμεσες ανάγκες τους, ενώ ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στους ελαιοτριβείς οι όποιοι με την άξια του προϊόντος που εισέπρατταν σαν δικαίωμα, διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα κίνησης και λειτουργίας του ελαιοτριβείου.

   Η κατάσταση που είναι πραγματικά απελπιστική φαίνεται σαφώς και στο Δελτίο τιμών που εκδίδει ο ΣΕΔΗΚ κάθε εβδομάδα, όπου παρατηρείται οτι τελευταία στην Κρήτη απο τις 19 επιχειρήσεις που έδιδαν τιμές, τελευταία δίδουν τιμές μονο 4 και μόνο για έξτρα παρθένο καλής ποιότητας.

   Αλλαγή των κανόνων της αγοράς και πιέσεις των ελαιοτριβείων

  Γραφει ο:  Νικ. Μιχελάκης*

Απο την άλλη πλευρά, η αγορά ελαιολάδου φαίνεται να αλλάζει ριζικά. Οι επι χρονια καθιερωμένοι κανόνες αλλάζουν η καταργούνται.

statistika 2020

   Έτσι, η συνήθης και επι χρονια καθιερωμένη αποθήκευση του ελαιολάδου σε ελαιοτριβεία και το «κόψιμο» του όταν ο παραγωγός επιθυμεί, φαίνεται ότι έληξε. Από τηλεφωνήματα που δεχόμαστε διαπιστώνεται ότι αρκετοί παραγωγοί παραπονούνται και αμφισβητούν τον ρόλο του ελαιοτριβείου να καθορίζει μονομερώς την τιμή κοψίματος.   Όμως και κάποιοι ελαιοτριβείς πιέζουν τους παραγωγούς η να «κόψουν» (πωλήσουν) το προϊόν στην τιμή που αυτοί τους προτείνουν, ή να το παραλάβουν.

   Αλλα και ο κανόνας που είχε σαν βάση την τιμολόγηση του προϊόντος με βάση την τιμή για ποιότητα οξύτητας 0,3ο και κλιμάκωση της τιμής λαδιών με μεγαλύτερες οξύτητες με μείωση κατά 0,03€ ανά επι πλέον γραμμή οξύτητας, φέτος άλλαξε τελείως.   Η μείωση κατά 0,03€ ανά γραμμή έγινε τώρα μείωση κατά 0,05 η 0,10 η ακόμη και 0,20 €/γραμμή (όπως φαίνεται στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ)   βάζοντας έτσι τα υποβαθμισμένα παρθένα ουσιαστικά, κοντά στα βιομηχανικά!

Τελικά στην Ελλάδα σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 28-1-20 (www.sedik.gr), οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται για έξτρα παρθένο οξύτητας 0,3ο , κυμαίνονται στην Κρήτη μεταξύ 2,60-2,20€/κ, στην Πελοπόννησο μεταξύ 2,50- 2,15€/κ και στην Κύπρο στα 2,30. (Πιν.1).   Οι τιμές για παρθένο (οξ. 0,9-2,0 βαθμούς) κυμαίνονται από 1,18-1,50 €/κ και οι τιμές για βιομηχανικά κυμαίνονται μεταξύ 1,15-1,20€/κ  

   Στην Ισπανία η πίεση των αποθεμάτων της περσινής υπερπαραγωγής και της νέας φετινής μικρότερης αλλα σημαντικής καθως και οι δασμοί που επιβλήθηκαν απο τις ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στην εφαρμοζόμενη εκεί ιδιωτική αποθεματοποίηση να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι τιμές για το έξτρα κυμαίνονται στα 1,85-2,82€/κ και για το απλό παρθένο και λαμπάντε στα 1,81-1,71€/κ

   Όμως και στην Ιταλία συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις και τα 5,5€/κ του καλοκαιριού οι τιμές σε αρκετές πόλεις έπεσαν     απο 3€/κ ενώ η μέση τιμή του έξτρα σε επίπεδο χωράς έφτασε στα 3,08€/κ

   Όμως και στην Ιταλία συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις και τα 5,5€/κ του καλοκαιριού οι τιμές σε αρκετές πόλεις έπεσαν     απο 3€/κ ενώ η μέση τιμή του έξτρα σε επίπεδο χωράς έφτασε στα 3,08€/κ

Πηγη : http://www.sedik.gr

1 thought on “Κατάρρευση της αγοράς ελαιολάδου!

Αφήστε μια απάντηση