Πώς θα πληρωθεί και θα γίνει η δήλωση για το επίδομα των 800€.

0

Τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν τα 800 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση εξαιτίας του κορονοϊου αναζητούν εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, απολυμένοι και όσοι παραιτήθηκαν.

Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι των 800 ευρώ λόγω κορονοϊού, ωστόσο πλέον εργαζόμενοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες ψάχνουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να λάβουν τα συγκεκριμένα χρήματα.

Όπως φαίνεται θα χρειαστούν ορισμένες κινήσεις από επιχειρήσεις και στη συνέχεια από τους εργαζόμενους.

Η διαδικασία αναμένεται να τρέξει μέσα από την Εργάνη.

Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Εργάνη και μέσω αυτής οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου- 30 Απριλίου.

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος δίνεται δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης.

Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη.

Μετά την χρήση του μέτρου ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης.

Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει στο υπουργείο Εργασίας.

Εκεί θα δώσει το λογαριασμό και τα τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις με συγκεκριμένα ΚΑΔ που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών θα δοθούν διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία για το πως θα υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι 1,4 εκατ. εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.α. θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο, επιπλέον, θα είναι ακατάσχετο. Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η έως 17 Μαρτίου. Το συνολικό κόστος της κυβερνητικής παρέμβασης για τους 1,4 εκατ. συμπολίτες ανέρχεται στα δυο δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα αυτό θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις, αλλά με καθυστέρηση μαζί με το επίδομα αδείας το καλοκαίρι.

Ολοι οι εργαζόμενοι που τελούν ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 31 Μαρτίου.

Ο εργαζόμενος για να λάβει την ηλεκτρονική ενίσχυση θα δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα ότι έχει αναστολή η σύμβαση εργασίας του. 

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν αίτηση σε μία πλατφόρμα που θα διαθέσει το Υπουργείο Εργασίας, μέσα στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας όπου θα πρέπει να δηλώσουν το ΙΒΑΝ όπου θα πιστωθεί το επίδομα.

Αφήστε μια απάντηση