Πληρωμές αποζημιώσεων 22 εκατ. ευρώ αύριο από τον ΕΛΓΑ- Επιμηκύνεται σε 25 ημέρες η προθεσμία υποβολής δήλωσης ζημίας.

0

Την πληρωμή 22 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημιώσεις σε καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019 την Τρίτη 1/4, Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος.

Επιπλέον ο ΕΛ.Γ.Α. κατανοώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στις μετακινήσεις των παραγωγών λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του covid-19, αλλά και με σκοπό την διασφάλιση πρωτίστως της δημόσιας υγείας, ενημερώνει ότι η προθεσμία για την υποβολή των προσωρινών δηλώσεων ζημιάς φυτικής παραγωγής στο εξής θα ανέρχεται σε 25 ημέρες και όχι στις προβλεπόμενες 15 ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:-Διαφήμιση-

«Τις κρίσιμες αυτές ώρες ο ΕΛΓΑ συνεχίζει το έργο στήριξης των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών. Από αύριο, Τετάρτη 1 Απριλίου, καταβάλλονται 22 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημιώσεις σε καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2019.

Εντός του μήνα Απριλίου θα καταβληθεί μια ακόμη δόση αποζημιώσεων, για όλες τις νέες εκθέσεις εκτιμήσεων οι οποίες θα έχουν εκκαθαριστεί.

Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες των ασφαλισμένων μας και συμπαραστεκόμαστε στις δοκιμασίες τους.

Περαιτέρω και με τη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, σχεδιάζουμε μια νέα αισιόδοξη εποχή ασφαλίσεων, αξιόπιστων εκτιμήσεων των ζημιών και φερεγγυότητας του Οργανισμού μας».

Ο ΕΛΓΑ ειδικότερα γνωστοποιεί ότι:

Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και καταβάλλονται σε 9.952 δικαιούχους, αγρότες, ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι ορισμένες καταβολές αποζημιώσεων αφορούν πίνακες ζημιάς που δεν έχουν κοινοποιηθεί στους Δήμους, καθώς δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα δημόσιας έκθεσης και τυχόν υποβολής ένστασης επί των αναγραφόμενων πορισμάτων ζημιάς. Στα πορίσματα ζημιάς, που τους αφορούν,  οι παραγωγοί έχουν πλέον πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛ.Γ.Α. και συγκεκριμένα μετά από σύνδεση, με τους κωδικούς taxis, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Υποβολές τυχόν ενστάσεων θα γίνουν όταν αυτό καταστεί εφικτό.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νόμο πατήστε ΕΔΩ.

Επιμήκυνση της προθεσμίας για προσωρινή δήλωση ζημίας

Ο ΕΛ.Γ.Α. κατανοώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στις μετακινήσεις των παραγωγών λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του covid-19, αλλά και με σκοπό την διασφάλιση πρωτίστως της δημόσιας υγείας, ενημερώνει ότι η προθεσμία για την υποβολή των προσωρινών δηλώσεων ζημιάς φυτικής παραγωγής στο εξής θα ανέρχεται σε 25 ημέρες και όχι στις προβλεπόμενες 15 ημέρες.

Η ανωτέρω προθεσμία ισχύει για όλες τις ενεργές αναγγελίες ζημιάς, καθώς και όσες εγκριθούν στο εξής για όσο διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α. έχει αναρτηθεί η Προσωρινή Δήλωση Ζημιάς που μπορούν οι παραγωγοί να εκτυπώνουν και να συμπληρώνουν τα απαραίτητα περιγραφόμενα πεδία.

Τις συμπληρωμένες αυτές Δηλώσεις, που μπορούν να παραλαμβάνουν κενές και από ειδικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, αφού τις συμπληρώσουν θα τις εναποθέτουν σε προβλεπόμενα διαμορφωμένα σημεία προκειμένου να πρωτοκολληθούν.

Δύνανται επίσης εναλλακτικά αφού τις εκτυπώσουν και τις υπογράψουν, να τις σαρώσουν (σε σκάνερ) και να τις αποστείλουν με e-mail στα αρμόδια Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α.

Για τις προσωρινές αυτές δηλώσεις δεν θα καταβάλλονται τέλη εκτίμησης, τα οποία θα καταβληθούν όταν υποβληθούν οι οριστικές δηλώσεις ζημιάς φυτικού. Όλες οι πρόσφατες αναγγελίες ζημιάς είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α.

Δείτε ΕΔΩ σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ

Αφήστε μια απάντηση