Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η Εργάνη για δηλώσεις αναστολών Νοεμβρίου – Αναλυτικές οδηγίες.

0

Άνοιξε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» αργά το απόγευμα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας του μηνός Νοεμβρίου για το επίδομα των 800 ευρώ.

Εργοδότες κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους:

  • έως τις 24 Νοεμβρίου οι εργοδότες των κλειστών επιχειρήσεων και
  • έως τις 7 Δεκεμβρίου οι εργοδότες των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Πότε θα πληρωθεί η αποζημίωση

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα γίνει για τους εργαζόμενους που έκλεισε η επιχείρηση με κρατική εντολή στις 27 Νοεμβρίου, ενώ για αυτές που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο και τώρα εργάζεται σε άλλο εργοδότη, δεν χρειάζεται να υποβάλλει εκ νέου δήλωση για την νέα αναστολή του Νοεμβρίου.

Ειδικά για τον Νοέμβριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή, θα υπολογισθούν αναλογικά με τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ.

Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Την αναλογική αποζημίωση δικαιούνται:

1. Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή, καθώς εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας.

Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11.2020 και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ήμερες αναστολής)

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από σήμερα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας. Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11.2020 και θα λάβει 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ήμερες αναστολής)

3. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρα αισθητικής που κλείνει με κρατική εντολή την 9.11.2020 τίθεται σε αναστολή από 9.11.2020 και θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής)

4. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το μήνα Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου 2020.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ήμερες του Νοέμβριου που είναι σε αναστολή

5. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που αναμένεται να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο δηλαδή:

-Εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό
-Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ήταν σε αναστολή τον Οκτώβριο
-Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.
-Εργαζόμενοι Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ για τον Οκτώβριο.

Αναλυτικές οδηγίες

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση των δηλώσεων αναστολών Νοεμβρίου που θα ακολουθούν τις ημερομηνίες των τοπικών ή εθνικών lockdown.

Αφήστε μια απάντηση