Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Διπλάσια τα δημοτικά τέλη το 2021.

0

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο το πρώτο θέμα που θέσαμε ήταν να διεκδικήσει ο Δήμος άμεσα από την Κυβέρνηση μέτρα προστασίας του λαού όπως:

  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς
  • Αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς
  • Να μην μείνει κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την φορομπηχτική της πολιτική

Η Δημοτική Αρχή έφερε προς ψήφιση την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών σε θέμα εκτός ημερησίας διάταξης. Πρότεινε ο βασικός συντελεστής να παραμείνει ο ίδιος (1,30 €/τ.μ.) στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και στο τέλος άρδευσης (6,90 €/ώρα). Ακόμα πρότεινε πλήρη ή μερική απαλλαγή (απόρων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ κ.α.) από τα δημοτικά τέλη, πρόταση που η ίδια δημοτική αρχή είχε απορρίψει πέρσι και η προηγούμενη δημοτική αρχή την απέρριπτε κάθε χρόνο αφού η Λαϊκή Συσπείρωση την κατέθετε συνεχώς και όπως ειπώθηκε το κόστος της είναι μόνο 5% των δημοτικών τελών. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις για μείωση των δημοτικών τελών καθώς θεωρούμε πως στη σημερινή συγκυρία πρώτο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η ελάφρυνση του λαού  από τη βαριά φορολογία που του επιβάλλει το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του αλλά και το μακρύ τους χέρι, οι δήμοι. Επιπλέον ξεκινά αναδρομικά από το 2020 -με ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- μία ακόμη επιβάρυνση των νοικοκυριών με βάση την δήλωση των τετραγωνικών, που κατά κύριο λόγο αφορά στους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και μέχρι σήμερα ήταν έκτος των Τελών και των Φόρων του Δήμου. Η αύξηση των τετραγωνικών υπολογίζεται σε πάνω από 55% στο δήμο μας. Δηλαδή τα δημοτικά τέλη που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 οι δημότες θα είναι πολύ περισσότερα έως και διπλάσια από φέτος. Την ίδια στιγμή ο δήμος έχει λάβει ως έκτακτη ενίσχυση από το ΥΠΕΣ πάνω από 173.000 ευρώ.

Φιλολαϊκές προτάσεις για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας

Η πρόταση μας ήταν να μειωθεί αντίστοιχα ο συντελεστής σε 0,85 €/τ.μ.. Ακόμα να υπάρξει πλήρης ή μερική απαλλαγή (απόρων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ κ.α.) με ταυτόχρονη αύξηση των δημοτικών τελών στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, στις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κλπ στα 4,25 €/τ.μ. Με την σημερινή κατάσταση τεράστιοι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν τα ίδια με τις οικίες, ακόμη και στους πιο μικρούς οικισμούς του δήμου. Τέλος προτείναμε την μείωση του τέλους άρδευσης στα 6,20 €/ώρα. Τουλάχιστον δηλαδή αντίστοιχη με το πλεόνασμα (10%) που αποκόμισε η δημοτική αρχή από τη φετινή χρήση. Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από τη δημοτική αρχή.

Τα αναγκαία έργα υποδομής να πληρωθούν από το κράτος και όχι από το λαό.

Από την αρχή των εξαγγελιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα Φιλόδημος είχαμε επισημάνει ότι εάν δεν είναι εγγυημένα τα χρήματα, τις περισσότερες φορές οδηγούν από την πίσω πόρτα σε δανεισμό του Δήμου, για να εκτελέσει έργα που είναι υποχρέωση του κράτους και που είναι αναγκαία για τους δημότες όπως το έργο της αγροτικής οδοποιίας. Στο τέλος, όπως είναι φυσικό, καλούνται πάλι οι δημότες να πληρώσουν το μάρμαρο. Έτσι για το έργο της αγροτικής οδοποιίας που κοστίζει 1,8 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ είναι 868 χιλιάδες ευρώ, με τον Δήμο να καλείται να βάλει από την τσέπη των δημοτών έως και 933 χιλιάδες ευρώ. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ που επικροτεί η δημοτική αρχή και που έχει οδηγήσει στο ξεκλήρισμα τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Καλούμε άμεσα τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει το σύνολο του κόστους του έργου από την κυβέρνηση και να μην χρεώσει τους δημότες ούτε ένα ευρώ.

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

Από την αρχή της πανδημίας κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η στήριξη των μονοπωλίων αδιαφορώντας για τα προβλήματα που είχαν οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα. Παράδειγμα ήταν οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων που δεν επέτρεπε το κράτος στους δήμους να τους μειώσουν το μίσθωμα, ακόμα και εάν το αποφάσιζαν. Μέσα από πολύμηνο αγώνα κατάφεραν και με τη στήριξη και δημοτικών συμβουλίων όπως αυτό του δήμου της Πάτρας να κατατεθεί τροπολογία από το ΥΠΕΣ για να μπορέσουν να έχουν και αυτοί μια μικρή ελάφρυνση κάτι που ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείναμε από την αρχή.

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου

Μπουρδάκος Ναπολέων

Δημοτικός Σύμβουλος

Αφήστε μια απάντηση