2020: Η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας ή όχι ;

0

Το εφιαλτικό 2020 φεύγει και το 2021 μας έχει υποδεχθεί , όλος ο πλανήτης ζει στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι τελικά το 2020 η χειρότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα ; Ας θυμηθούμε τις 10 χειρότερες χρονιές στην Μ.Χ. ιστορία :

536 Μ.Χ: Μία τρομερή έκρηξη σε ηφαίστειο της Ισλανδίας κυριολεκτικά έσβησε τον ήλιο σε πολλές περιοχές του πλανήτη για περίπου 18 μήνες. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, ήταν παρόμοια με εκείνη που είχε δημιουργηθεί μετά την πτώση του γιγάντιου αστεροειδή στη γη πριν από 66 εκατ. έτη. έκρηξη. Προέκυψε ένα πυκνό πέπλο ηφαιστειακής σκόνης στον ουρανό μπλοκάροντας τις ακτίνες του ήλιου σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Για 18 μήνες όλες αυτές οι περιοχές έζησαν μέσα σε ένα μόνιμα σκοτεινό και ομιχλώδες περιβάλλον με τη θερμοκρασία να πέφτει το καλοκαίρι του 536 μ.Χ. στους 1,5- 2,5 βαθμούς Κελσίου!

Οι σοδιές καταστράφηκαν σε Ιρλανδία, Σκανδιναβία, Μεσοποταμία και Κίνα και μία 2η ηφαιστειακή έκρηξη ήρθε το 541 για να φέρει νέα πτώση των θερμοκρασιών σε 1,4 και 2,7 βαθμούς Κελσίου στην Ευρώπη. Την περίοδο 541-543 υπήρξε το ξέσπασμα της βουβωνικής πανώλης, επισπεύδοντας την κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσόγειο και απεβίωσε ένα ποσοστό του πληθυσμού από 35%-55%.

1316: Καταρρακτώδεις και διαρκείς βροχές όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1314 και σχεδόν όλο το 1315 και το 1316. Καταστράφηκαν δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια οι σοδειές, δεν μπόρεσαν να επανέλθουν και υπήρξε μεγάλη πείνα. Πολλοί άνθρωποι στράφηκαν στον κανιβαλισμό, άλλοι εγκατέλειψαν τα παιδιά τους ενώ τα πολύ άσχημα γεγονότα ενέπνευσαν την ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ. Μετά από δύο χρόνια ο καιρός επανήλθε το καλοκαίρι του 1317 αλλά ένα ποσοστό 10%-25% είχε πεθάνει.

1347: Η κορύφωση της βουβωνικής πανώλης που επηρέασε την Ευρώπη και κατά ένα μέρος την Ασία. Ήταν η χρονιά του μαύρου θανάτου (μαύρη πανώλη), όπως καταγράφτηκε με ένα ποσοστό 60% του πληθυσμού της Ευρώπης να χάνει τη ζωή του. Οι πρώτες επίσημες καταγραφές της πανδημίας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1347, όταν γενοβέζικα εμπορικά πλοία (12 τον αριθμό) από το λιμάνι της Κάφφας στην Μαύρη Θάλασσα, προσέγγισαν το λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία, γεμάτα ετοιμοθάνατους και νεκρούς. Έτσι μετέφεραν στην Ευρώπη την ασθένεια της πανώλης. Η πανδημία παρά τις προσπάθειες που έγιναν θα επανερχόταν δύο χρόνια μετά. Οι Αρχές κατάφεραν όμως να περιορίσουν την ασθένεια, απομονώνοντας τους ναυτικούς που έπιασαν Λιμάνι και τηρώντας μέτρα, που βοήθησαν στο να επιβραδυνθεί η διασπορά της αρρώστιας.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στην Αμερική για πρώτη φορά. Οι αρρώστιες των Ευρωπαίων βρίσκουν τον τοπικό πληθυσμό ανέτοιμο και χωρίς να τις έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Χωρίς καλό ανοσοποιητικό σύστημα πεθαίνουν εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική.
Ένα ποσοστό 95% του πληθυσμού απεβίωσε. Υπολογίζεται πως ο τοπικός πληθυσμός εκτέθηκε σε περίπου 30 διαφορετικές ασθένειες, εκ των οποίων και η βουβωνική πανώλη, βαριές γρίπες και άλλα. 
Στην Ευρώπη οι καθολικοί Μονάρχες Φερδινάρδος και Ισαβέλλα κατακτούν την Γρανάδα, που ήταν η έδρα και η βάση του αραβομουσουλαμανικού Βασιλείου  και το τελευταίο οχυρό των Αράβων στην Ισπανία. Έπεσε στα χέρια των Καθολικών βασιλέων Φερδινάνδου Β’ και Ισαβέλλας Α’ τον Ιανουάριο τού 1492. Συνολικά 500.000 Μουσουλμάνου θανατώθηκαν, σκλαβώθηκαν ή εκδιώχθηκαν από την Ισπανία.

1520: Η ευλογιά μεταδίδεται στην Αμερική από τον Ισπανό κατακτητή (κονκισταδόρ) Ερνάν Κορτές και τα στρατεύματά του. Η ευλογιά ήταν άγνωστη ασθένεια και όχι μόνο στο Μεξικό αλλά και γενικά στην Αμερική. Μετά την κατάκτηση της Κούβας στον Κορτές ανατέθηκε να κάνει ειδική αποστολή για να μειώσει τη διάδοση της αρρώστιας. Η περιοχή ήταν το ‘σπίτι’ του πολιτισμού των Αζτέκων με 16 εκατ. πληθυσμό. Ένα ποσοστό 60%-90% των Αζτέκων υπολογίζεται πως πέθαναν εκείνη τη χρονιά. Οι Ίνκας είχαν την ίδια τύχη πεθαίνοντας περισσότερο από την ευλογιά παρά από τα όπλα.

1601: Η ηφαιστειακή έκρηξη στο Περού είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις καιρικές συνθήκες και επηρέασε σοβαρά τις σοδιές σε χώρες όπως οι Γαλλία, Ελβετία, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα. Η Ρωσία υπέστη το πιο δυνατό χτύπημα με τις θερμοκρασίες να πέφτουν και ένα καλοκαίρι χωρίς ήλιο. Ένας στους τρεις Ρώσους πέθαναν σε ένα διάστημα 2-3 ετών και περίπου 2 εκατομμύρια οδηγήθηκαν στον θάνατο από την πείνα. Συνολικά 127.000 άνθρωποι τοποθετήθηκαν σε έναν μεγάλο μαζικό τάφο στη Μόσχα από το 1601 έως το 1602.

1816: Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι και με την ηφαιστειακή στάχτη να καλύπτει τους ουρανούς σε όλον τον κόσμο, φέρνοντας μιζέρια, πείνα και φτώχεια. Το βουνό Ταμπόρα, ένα πολύ μεγάλο ηφαίστειο στην Ινδονησία, εξερράγη, διοχετεύοντας τόνους από στάχτη και διοξείδιο του θείου σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έπεφτε χιόνι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρχε πάγος. Οι ουρανοί ήταν συνέχεια σκοτεινοί και οι σοδιές καταστράφηκαν. Στο σύνολο 12.000 άνθρωποι πέθαναν μετά την έκρηξη.

1783: Η ηφαιστειογενής περιοχή Λάκι στην Ισλανδία προκάλεσε εκρήξεις με συνέπειες σε όλον τον κόσμο. Η Αλάσκα είχε την πιο κρύα χρονιά σε ένα διάστημα τεσσάρων δεκαετιών. Η παλίρροια που δημιουργήθηκε κάλυψε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, που δεν βίωσε καν καλοκαίρι. Μεγάλες ποσότητες διοξιδείου του θείου διοχετεύθηκαν στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα των εκρήξεων στην Ισλανδία. Οι θερμοκρασίες οδήγησαν λίμνες και ποτάρια στη Βόρεια Ινδία να στερέψουν. Ένα στα τρία χωριά στο Δελχί ήταν σαν να… εξαφανίστηκαν από τους θανάτους. Έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα από το 1783 έως το 1784. Έγινε γνωστός ως ο λιμός Τσαλίσα ενώ έναν χρόνο πριν είχε χτυπηθεί με λιμό η Νότια Ινδία.

1919: Ήταν μία χρονιά που επήλθε ειρήνη όμως η ισπανική γρίπη σκότωσε εκατομμύρια. Απώλειες πρωτόγνωρες για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η συνθήκη των Βερσαλιών ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εμφύλιος στη Ρωσία έφερε τη δημιουργία της Κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης με τον Βλάντιμιρ Λένιν. Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου δημιούργησε εντάσεις και μέτωπα στη Μέση Ανατολή, που κρατάνε μέχρι σήμερα. Πεντακόσιες χιλιάδες Αμερικανοί πέθαναν από την επιδημία.

1943: Η χειρότερη χρονιά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ολοκαύτωμα έφτασε στην κορύφωσή του με τους Ναζί να προχωρούν στη γενοκτονία των Εβραίων. Στο σύνολο 1.2 εκατομμύρια Εβραίοι εκδιώχθηκαν από περιοχές που κατέλαβαν οι Ναζί στο πρώτο μισό του 1943. Ο λιμός της Βεγγάλης του 1943 ξέσπασε στην επαρχία της Βεγγάλης στην Βρετανική Ινδία (της οποίας τα εδάφη ανήκουν πλέον στο Μπαγκλαντές και στην ανατολική Ινδία). Υπολογίζεται 3 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από πείνα (κατά άλλες πηγές και από ελονοσία και άλλες ασθένειες). Ασθένειες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τον υποσιτισμό, την εκτόπιση πληθυσμού, τις ανθυγιεινές συνθήκες και την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης στην επαρχία της Βεγγάλης μόνο. Στις ΗΠΑ υπήρξε έξαρση της ρατσιστικής βίας και αρκετοί μαύροι υποχρεώθηκαν σε στράτευση χωρίς να έχουν πλήρη δικαιώματα.

Αφήστε μια απάντηση