Παρέμβαση προς το Δ.Σ. του Δήμου Επιδαύρου από το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας.

0

Παρέμβαση προς το Δ.Σ. του Δήμου Επιδαύρου από το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας.

Την Τετάρτη 07/04/2021 ενημερωθήκαμε αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα έως τώρα, – ελπίζω όχι εσκεμμένα- από την προϊσταμένη του Δήμου και κατόπιν εντολής του Δημάρχου, πως την Παρασκευή 09/04/2021 σε Δημοτικό συμβούλιο που έχει συγκληθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων θα αποφασιστεί κι ένα θέμα που αφορά το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας με το κάτωθι θέμα.

Πρόκειται για τον ισόγειο χώρο του κτηρίου που στεγάζεται το Μουσείο ο οποίος παραχωρήθηκε στο Μουσείο με υπ. αριθ. 56/2013 απόφαση Δ.Σ. Επιδαύρου και νομιμοποιήθηκε από την Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 στις 09/12/2013.με σκοπό να γίνει χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων προβολών κι εκδηλώσεων, με έξοδα του Μουσείου. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια λόγω μη εξεύρεσης χρηματοδότησης η χορηγού, πράγμα που ελπίζαμε μέχρι σήμερα να πραγματοποιηθεί λόγω των ενεργειών που έχουν γίνει προς χορηγούς. Στο διάστημα αυτό και μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του ισογείου, στεγάζεται η υπηρεσία ηλεκτροδότησης του Δήμου Επιδαύρου, και στον υπόλοιπο χώρο, πραγματοποιήθηκαν από το Μουσείο αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τελευταία χρησιμοποιείται ως εργαστηριακός κι αποθηκευτικός χώρος και του Μουσείου.

Αιφνιδιαστήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε ( και όχι επίσημα από τον Δήμο) ότι ο Δήμος πρόκειται να προβεί σε ανάκληση της παραχώρησης του ισογείου από το Μουσείο, λόγω του ότι χρειάζεται τον χώρο αυτόν, καθώς τον έχει συμπεριλάβει σε πρόγραμμα στο ταμείο πράσινης ανάπτυξης πράγμα που δεν μας βρίσκει αντίθετους ή αντιμέτωπους αφού πρόκειται για την πρόοδο του τόπου.

Έχουμε όμως σοβαρές ενστάσεις στον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος.

Πρώτον μας ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ως τετελεσμένο γεγονός και κατόπιν εορτής κι αφού η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου διαφαίνεται δε δικασμένη. Ζητούμε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο ώστε να εκκενώσουμε τον χώρο και να βρούμε αποθήκη για τα πράγματα που υπάρχουν εκεί.

Έπειτα διαφωνούμε σοβαρά με την κοινή είσοδο όπως ορίζεται στα σχέδια που έχουν αναρτηθεί στα μέσα ενημέρωσης.

Το Μουσείο που πλέον περιορίζεται στον όροφο, πρέπει να έχει την δική του αυτόνομη είσοδο, έτσι όπως μέχρι σήμερα λειτουργεί. Άλλωστε αυτή χρησιμεύει ως προθάλαμος, στεγάζει εκθέματα κι εκπαιδευτικούς πίνακες ενώ γίνεται πλ11ρης αναφορά προς τους επισκέπτες του, στον τόπο και την ιστορία του.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει την δεξιά του κτηρίου αυτόνομη είσοδο η να δημιουργήσει μια νέα είσοδο, ώστε να είναι δυνατή η σωστή λειτουργία και διαφύλαξη των υπαρχόντων του κάθε φορέα.

Ο όλος σχεδιασμός λοιπόν θίγει την λειτουργικότητα του Μουσείου, υποτιμά το διαχρονικό του έργο κι αυτά που μέχρι σήμερα προσφέρει στον τόπο εδώ και είκοσι έξι χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Αλλά απ’ ότι φαίνεται υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με την παρούσα δημοτική αρχή, από την στιγμή που αρνηθήκαμε την αλλαγή του καταστατικού του Μουσείου, προκειμένου να συμμετέχει και ο Δήμος σε αυτό και προσεχώς να γίνει δημοτική εταιρία. Αυτές είναι οι απαιτήσεις της Δημοτικής πλευράς όπως τουλάχιστον εκφράστηκαν γραπτώς και στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο και την πρόεδρο του τοπικού, τον Ιούλιο του 2020, πράγμα που εμείς αρνηθήκαμε. Έκτοτε εκκρεμεί μια συνάντηση η οποία 11ταν να οριστεί από τον Δήμο πριν τον Δεκαπενταύγουστο του 2020 αλλά ποτέ δεν ειδοποιηθήκαμε γι’ αυτή.

Το Μουσείο διοικείται από Δ.Σ. και είναι αυτόνομος φορέας, αναγνωρισμένος από το κράτος. Μπορεί να παίρνει αποφάσεις μόνο του για την σωστ11 λειτουργία και ανάπτυξη του όπως όλοι οι αναγνωρισμένοι φορείς της χώρας και όχι να αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτό.

Γιατί απ’ ότι φαίνεται ότι δεν είναι κάτω από την Διοίκηση του Δήμου πρέπει να μαραζώνει και να πεθαίνει. Αλλά εμείς ιδρώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, στερηθήκαμε και υποφέραμε με μοναδικό όραμα την ανάπτυξη του τόπο μας.

Ελπίζουμε πάντως να σκεφτείτε να μας ειδοποιήσετε εγκαίρως την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε ότι πρέπει να σας αδειάσουμε τελείως την γωνιά, ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο να εκκενώσουμε το χώρο που στεγάζεται το Μουσείο.

Μετά Τιμής

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

Βασίλειος Ν. Κωτσιομύτης

Αφήστε μια απάντηση