Επιμνημόσυνη δέηση στο Κολιάκι για τον Καταδρομέα της Κύπρου Ευάγγελο Τσάκωνα.

0

Σήμερα 22/ 7/ 2021 τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα καταδρομέα Ευάγγελου Τσάκωνα, στο Κολιάκι του Δήμου Επιδαύρου, ο οποίος έπεσε
‘’Υπέρ Πατρίδος’’ στις 22 / 7/ 1974 στην Κύπρο!

Στις 20 Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι χτυπούν τα αδέρφια μας τους Κύπριους και εισβάλουν στο νησί! Στις 21 Ιουλίου 1974 στις 22:40 ξεκίνησε η επιχείρηση ‘’Νίκη’’, η οποία προέβλεπε την αερομεταφορά της Α' Μοίρας καταδρομέων κατά την διάρκεια της νύχτας, σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου, με πτήση σε χαμηλό ύψος, χωρίς συνοδεία μαχητικών, προσγείωση, άμεση αποβίβαση των καταδρομέων και επιστροφή στην Κρήτη.

Ανάμεσα σε αυτούς και ένα δικό μας παλικάρι ο Ευάγγελος Τσάκωνας!
Σχεδόν παιδί ακόμα, που ξεκίνησε από το μικρό Κολιάκι να τιμήσει τα ιερά όπλα της πατρίδας!

Τελικά, κατάφεραν να προσγειωθούν 13 αεροσκάφη. Και εκεί ξεκινά το
μεγαλύτερο στρατιωτικό δράμα της τελευταίας πεντηκονταετίας που όλοι γνωρίζουμε!

Το μοιραίο μεταγωγικό αεροπλάνο Noratlas παρέμενε θαμμένο στο Τύμβο τηςΜακεδονίτισσας από τις 22 Ιουλίου 1974, όταν κατερρίφθη από φίλια πυρά, την πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Τον Οκτώβρη του 2016 μετά από 42 χρόνια ο Βαγγέλης επέστρεψε σπίτι του. Κάθε χρόνο θυμόμαστε, σεβόμαστε αλλά και μαθαίνουμε την ιστορία μας, για να μην την ξαναζήσουμε, από τους ήρωες της Κύπρου.

Τα εικοσάχρονα παιδιά που η μοίρα ήθελε να πληρώσουν την ανικανότητακάποιων ‘’υπεπατριωτών’’ και να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρησηαυτοκτονίας!
Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων αυτών!
Ας είναι αιωνία η μνήμη του καταδρομέα Ευάγγελου Τσάκωνα.

Αφήστε μια απάντηση