Κρεουργία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα : Η “Μικρή Επίδαυρος” συνεχίζει να μαγεύει.

0

Το αινιγματικό έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, εμπνευσμένο από τις Βάκχες του Ευριπίδη σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας. Ένα εξαιρετικό καστ μας παρέσυρε σ΄έναν κόσμο αντιθέσεων μεταξύ εικονικού και πραγματικού κόσμου, όπου η τεχνολογία συναντά το μύθο.

Με έμπνευση από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, ο Γιάννης Μαυριτσάκης συνθέτει έναν κόσμο όπου ο Διόνυσος, ο Πενθέας, η Αγαύη, ο Κάδμος, ο Τειρεσίας και ο Αγγελιοφόρος είναι παρόντες: «Όπως συμβαίνει στις ”Βάκχες”, έτσι και στην ”Κρεουργία” το ”εκεί” εισβάλλει στο ”εδώ”», σημειώνει. «Οι μύθοι δεν εκσυγχρονίζονται, δεν μεταφέρονται έξω από την περιοχή τους, οι μύθοι παραμένουν μύθοι, τοποθετημένοι στη σφαίρα του μυθικού.»

«Το σύμπαν της Κρεουργίας μας καλεί να βυθιστούμε στους κόλπους του. Η αναμόχλευση του μύθου των Βακχών συναντά το ά-λογο της μνήμης και το αδύνατο της βούλησης, σε ένα τεχνοκρατικό κόσμο που συνεχώς μεταλλάσσεται, διαφεύγοντας αενάως ενός καθ-ορισμένου σχήματος. Τα πρόσωπα του έργου – Διόνυσος, Πενθέας, Αγαύη, Κάδμος, Τειρεσίας, Αγγελιοφόρος – επαναπροσδιορίζονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, φέροντας, ακούσια, το βάρος του μύθου τους. Αυτό ακριβώς το στοιχείο, το βάρος του μύθου ως πεπρωμένο, είναι που καθιστά τα πρόσωπα της Κρεουργίας πάσχοντα. Στα ανάκτορα της μνήμης, γεννιέται μια νέα πραγματικότητα, μια περιοχή όπου καταργούνται οι διαχωρισμοί ανάμεσα στο φανερό και το αφανέρωτο, στο μακροσκοπικό και το μικροσκοπικό.

Μια «εικονική πραγματικότητα», όπου κυριαρχεί ο «έλεγχος» και η συνεχής «παρακολούθηση». Σ’ αυτή τη «ζώνη», όπου τα όρια μεταξύ των δύο φύλων, μεταξύ του ανθρώπινου και του θείου, συνθλίβονται, συντελείται η μεταμόρφωση.

Στον κόσμο της Κρεουργίας, οι ήρωες εναντιώνονται και υπακούουν ταυτόχρονα, στη δύναμη που ορίζει την ύπαρξή τους. Μεταμορφώνονται. Υπέρτατο αλλά και μοναδικό όπλο τους, o λόγος. Ένα απύθμενο πλέγμα από λέξεις, που δημιουργεί μια ποιητική πύκνωση. Με τον λόγο και τις λέξεις, με τη γλώσσα, οι ήρωες κερδίζουν αστραπιαίες νίκες, μικρές, απατηλές εκλάμψεις, πριν βυθιστούν για πάντα στο αναπόφευκτο έρεβος του αγνώστου».

Το δίδυμο Διονύσου-Πενθέα ερμηνεύουν ο Μάξιμος Μουμούρης και ο Γιώργος Νούσης, ενώ την Αγαύη η Κόρα Καρβούνη. Στους άλλους ρόλους θα δούμε τους Αγγελική Παπαθεμελή (Αγγελιοφόρος), Γιώργο Ζιόβα (Κάδμος) και Γιώργο Φριντζήλα (Τειρεσίας). Το έργο κυκλοφορεί από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.

Αφήστε μια απάντηση