«Πανσέληνος στην Επίδαυρο» του Παρθένη στο “XENIA”.

0

Εξαιτίας της αναβολής των νέων υφιστάμενων μέτρων έναντι του Κορωνοιού, η σημαντική εικαστική εκδήλωση : «Ηθοποιός σημαίνει φως», με πλειάδα καταξιωμένων εικαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δυστυχώς αναβάλλεται. Ως κατάθεση Αγάπης στην Επίδαυρο και με την ευχή γρήγορα να υπάρξει ασφάλεια και ελευθερία έκφρασης, οι διοργανωτές αποφασίσαμε να εκθέσουμε το έργο του σημαντικού καινοτόμου Αλεξανδρινού εικαστικού Κωνσταντίνου Παρθένη (1878 – 1967) «Πανσέληνος στην Επίδαυρο», ως σπόρο κάθαρσης από την κακοδαιμονία της νόσου και εκβλάστησης επερχόμενων επιτυχών διοργανώσεων!

     O Κωνσταντίνος Παρθένης γνώριζε καλά τον Χορν από την νονά του Κυβέλη. Μάλιστα τον παρακολούθησε και στην δεύτερή του θεατρική παράσταση σε ηλικία μόλις 4 ετών στη «Νόρα» του Ίψεν κάνοντας ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας. Επίσης παρακολούθησε  την τρίτη εμφάνισή του στο θέατρο σε ηλικία 14 ετών, στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θερινό θέατρο Παρκ, στο έργο «Μαμά Κολιμπρί» του Μπατάιγ, όπως και την πρώτη του επίσημη πια συνεργασία με την νονά του,  σε ηλικία 31 ετών, το 1954, στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Μια γυναίκα χωρίς σημασία».

    Ο Χορν θαύμαζε πολύ την εργασία του Παρθένη και τον ρόλο που έπαιξε η δημιουργική του παρουσία στα εικαστικά δρώμενα της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Μάλιστα παρακολουθούσε όλες τις εκθέσεις του. Ο Χορν είχε δηλώσει βαθύ θαυμασμό και για τον συγκεκριμένο πίνακα του Παρθένη  «Πανσέληνος στην Επίδαυρο», αμέσως μετά την απόκτηση του σπιτιού του στην Επίδαυρο και σκεπτόταν να τον αγοράσει, αλλά κάποιες αλλαγές στα προσωπικά του και τρεις απανωτές πρεμιέρες εστίασαν το ενδιαφέρον του σε άλλες προτεραιότητες.

      Επίσης, από Πέμπτη 22 Ιουλίου  θα προβάλλεται στον χώρο που είχαμε επιλέξει για την έκθεσή μας η μεγαλειώδης «Πρώτη  Ανά τον Κόσμο Τελετή  Αφής της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών», που είχαμε επιλέξει σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Λυγουριού κυρία Ευγενία Λιούγκα, ως Τελετή Έναρξης της εκδήλωσής μας και έχει επιμεληθεί από τον ηθοποιό- σκηνοθέτη- ακαδημαϊκό κ, Πάρι Κατσίβελο.

Η «Πρώτη Ανά τον Κόσμο Τελετή Αφής της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών» είναι μια πρόταση για Άνωθεν Φωτοχυσία, μια πρόσκληση για την Αδελφοσύνη των Λαών, την Ισότητα, την Ελευθερία, την Ειρήνη, την Αγάπη, τη Δικαιοσύνη, τις ¨Ίσες Ευκαιρίες¨ και μια ¨Ζωή Φωτός¨ για όλους του ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.  

    Ο Πάρις Κατσίβελος είναι Ηθοποιός,  Σκηνοθέτης, Καθηγητής Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, Καθηγητής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Καθηγητής του Μεταπτυχιακού «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες», του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας ECI, του Αυστριακού Πανεπιστημίου D.U.K. και του Ε.Μ.Π

Δίνουμε λοιπόν ραντεβού για το άμεσο μέλλον και χωρίς συνθήκες αποκλεισμού, προκειμένου όλοι μαζί να γιορτάσουμε τη συμπόρευση με κέντρο την Επίδαυρο και το όραμα για έναν κόσμο με ανθρωπιά και φιλία.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους κοπίασαν για την προετοιμασία της έκθεσης όπως τους διοργανωτές, τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που μας είχαν ενημερώσει ότι θα παρευρίσκονται.

Επιμελήτρια Έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Σορβόννης

Μαρίνα Γκόντα

Αφήστε μια απάντηση