Πόσο κάνει τελικά ένα ΣΚ στην Επίδαυρο;

0

της Ηρώς Κουνάδη

Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι «εξαρτάται πόσο οικονομικό θέλεις να το κάνεις». Γενικώς, ένα Σαββατοκύριακο στην Επίδαυρο μπορεί να γίνει από σούπερ low budget μέχρι σούπερ λουξ, αναλόγως σε ποιο θέατρο θα πας, τι εισιτήριο θα πάρεις, και πού θέλεις να μείνεις. Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η δυνατότητα να μη μείνεις: Να γυρίσεις αμέσως μετά την παράσταση, είτε με το αυτοκίνητο, είτε με τα λεωφορεία του Φεστιβάλ Αθηνών που αναλαμβάνουν το πήγαινε-έλα των θεατών και στα δύο θέατρα από την Πλατεία Συντάγματος, με κόστος μόνο 10€ για να πας και να γυρίσεις.

Τα εισιτήρια έχω ακούσει ότι είναι ακριβά

Οι μπροστινές θέσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (το μεγάλο) είναι: Αναλόγως την παράσταση, κοστίζουν κατά κανόνα γύρω στα 45-50€. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν διάφορες βαθμίδες εισιτηρίων που –ειδικά αν τα κλείσεις έγκαιρα– μπορείς να πληρώσεις 25€ και να μην είσαι στον θεό, να βλέπεις δηλαδή μια χαρά την παράσταση. Και τέλος, αν συμβιβάζεσαι με το να είσαι λίγο στον θεό (αλλιώς γνωστό και ως άνω διάζωμα) τα φτηνότερα εισιτήρια κάνουν 15€.

Εκεί, στα 15€ κυμαίνονται και όλα τα εισιτήρια για τις περισσότερες παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, που είναι εξίσου αρχαίο, του 4ου αιώνα π.Χ., απλώς το λέμε μικρό γιατί χωρά περί τους 2.000 θεατές (ενώ το άλλο 12.000). Εδώ δεν υπάρχουν διαβαθμίσεις ανάλογα με την θέση, η τιμή του εισιτηρίου είναι ενιαία για όλο το θέατρο.

Και τα δωμάτια δεν είναι πανάκριβα;

Όχι, το βασικό πρόβλημα με τη διαμονή στην Επίδαυρο δεν είναι οι τιμές της, αλλά ότι τα Σαββατοκύριακα των παραστάσεων τα δωμάτια εξαντλούνται γρήγορα, και πρέπει να έχεις φροντίσει να κλείσεις έγκαιρα –όταν λέμε έγκαιρα, εννοούμε πάνω από μήνα πριν. Αν είσαι των φρονίμων παιδί, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Γύρω στα 50-60€ θα υπολογίσεις για ένα δίκλινο δωμάτιο στην Παλιά Επίδαυρο (εκεί που είναι το Μικρό Θέατρο) και τις γύρω περιοχές.

Αν πάλι δεν είσαι, ή θες να ρίξεις όσο γίνεται το μπάτζετ, η Παλιά Επίδαυρος έχει τρία ωραιότατα κάμπινγκ (τα ΜπέκαςΝικόλας Ι και Νικόλας ΙΙ) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 6,50€ το άτομο και 5€ για τη σκηνή. 

Πείνασα, τι έχει να φάμε;

Τα πάντα, από ωραιότατα ταβερνάκια που σου έχουμε συγκεντρώσει εδώ (κάποια στα 20€ το άτομο, άλλα οικονομικότατα, στα 15€) μέχρι απλό αλλά τίμιο σουβλάκι, στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας στην Παλιά Επίδαυρο για έξτρα οικονομία.

Θα πληρώσω για ξαπλώστρες, ομπρέλες και τέτοια αν πάω για μπάνιο;

Όχι, οι παραλίες της Επιδαύρου δεν είναι οργανωμένες. Αν δεν προνοήσεις να φέρεις μαζί σου ομπρέλα, το πευκοδάσος που φτάνει ως την θάλασσα στο Καλαμάκι έχει ονειρική σκιά ακόμα και ντάλα μεσημέρι.

Ε, βάλε και τις βενζίνες

Αυτή εδώ η πολύ χρήσιμη εφαρμογή λέει ότι με ένα αυτοκίνητο που καίει γύρω στα 7,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα (και την τιμή της βενζίνης στο 1,63€) θα χρειαστείς 16,84€ για να πας μέχρι το Αρχαίο Θέατρο και άλλα τόσα να γυρίσεις, συν 3,90€ για τα διόδια. Οπότε χοντρικά 42€ το σύνολο πήγαινε-έλα, διαιρεμένο διά του πόσα άτομα θα είστε στο αυτοκίνητο.

Ωραία, να κάνουμε μια σούμα;

Το μίνιμουμ (με το φτηνότερο διαθέσιμο εισιτήριο στο θέατρο, διαμονή στο κάμπινγκ και δύο σουβλάκια για βραδινό, συν τα πήγαινε-έλα) θα σου βγει γύρω στα 50€ το άτομο.

Πιο ρεαλιστικό σενάριο, με ένα εισιτήριο ενδιάμεσης κατηγορίας, δίκλινο δωμάτιο, δυο ταβερνάκια και τα πήγαινε-έλα, γύρω στα 100€.

Πηγή : https://www.in2life.gr/escape/weekend/article/1011098/poso-kanei-telika-ena-sk-sthn-epidayro.html

Αφήστε μια απάντηση