Γιάννης Εμμανουήλ : Ανεμογεννήτριες και στο Δήμο Επιδαύρου ;

0

Παρακολούθησα  με μεγάλη προσοχή το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου , στο οποίο συζητήθηκε και το θέμα  που αφορούσε τη γνωμοδότηση  του Δ.Σ . επί της Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  για τη κατασκευή  και τοποθέτηση ανεμογεννητριων  οι οποίες θα εκτείνονται  σε κορυφογραμμές και της Περιφέρειας του Δήμου μας .

Μου προέκυψαν άμεσα κάποια ερωτήματα και πολλές απορίες .

Κατ ΄αρχας  η απόφαση του Δ.Σ.  είναι  δεσμευτική   ή   απλά γνωμοδοτική ; Θα ληφθεί υπόψη από τη Περιφέρεια    ή     είναι  ειλημμένη   απόφαση  ;  Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το έργο από μια πιθανή  αρνητική απάντηση  ; Οι ερωτήσεις αυτές  μπορεί να  θεωρηθούν και ρητορικές  αλλά έχουν  βαρύνουσα  σημασία .                                   Eρχεται προς συζήτηση  η γνωμοδότηση για τη ΜΠΕ  και ενώ το ίδιο το έργο δεν έχει πάρει  γνωμοδότηση από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες  , σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους  της εταιρείας .

Ενώ τα επίσημα όρια  που έχουν τεθεί προς διαβουλευση  είναι  από τις 16-7-2021 έως 2-9-2021  έρχεται το Δ.Σ  μια μέρα πριν τη καταληκτική ημερομηνία να πάρει απόφαση . Θεωρώ ότι το μεσοδιάστημα όσο επιβαρυμένο και να είναι το πρόγραμμα του Δημοτικού Συμβουλίου  θα έπρεπε να είχε συζητηθεί  σε πρώτη φάση τουλάχιστον το θέμα . Εξάλλου τόσα και τόσα θέματα συζητήθηκαν .

Είδα να λοιδορήθηκε   η απόφαση των Τοπικών Συμβουλίων Αδαμιου και Τραχειας για την αρνητική  απόφαση τους . Ορισμένοι  διέκριναν  επικίνδυνα παιχνίδια και παλινωδίες πίσω από τις αποφάσεις αυτές .

Θεωρήθηκε  ότι δε πρέπει να ληφθεί υπόψη  η  απόφαση αφού …τρία άτομα πήραν απόφαση για ένα χωριό.  Μα  υπάρχουν νόμιμα εκλεγμένοι  άνθρωποι  που  απαρτίζουν τα Τοπικά Συμβούλια , και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος τους . Η προστασία των δημοτών , και η λήψη αποφάσεων εκ μέρους τους .

Είδα τους ανθρώπους της εταιρείας να κάνουν μια τεχνική περιγραφή του έργου  και μόνο , χωρίς απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις που ετέθησαν  από όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Είδα  αντί της Δημοτικής πλειοψηφιας να  γίνεται η τελική εισήγηση εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης , η οποία και υπερψηφίστηκε με ανακούφιση θαρρώ από τα μέλη και της πλειοψηφιας .

Δηλ.  ηρθε το θέμα γνωρίζοντας εξ αρχής ότι το ζητούμενο είναι η αναβολή του και η αναζήτηση ενός ανεξάρτητου επιστήμονα  να απαντήσει στις ερωτήσεις  στις οποίες δεν απάντησαν ή δεν ικανοποίησαν με  τις  απαντήσεις  τους ,  οι εκπρόσωποι της εταιρείας . Τελικά ποιος θα αξιολογήσει την  ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των απόψεων  του όποιου επιστήμονα ; Γιατί πολλές φορές οι επιστημονικές απόψεις διίστανται  και έτσι πρέπει να γίνεται προς χάριν της εξέλιξης και της έρευνας  της ίδιας της επιστήμης..

Δηλ. αν κληθούν δυο ή και παραπάνω επιστήμονες  που θα καταθέσουν διαφορετικές απόψεις  τι απόφαση θα παρθεί ; Χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο, κι άλλο χρόνο δε πειράζει , το θέμα είναι σοβαρό , ώστε να ανατεθεί μελέτη σε επίσημο φορέα για  να έχει το Συμβούλιο  τη καλύτερη δυνατή εικόνα , και άποψη. Αν χρειαστεί να υπάρξει δημόσια διαβουλευση . Στεκομαι ιδιαίτερα στη σοβαρότητα του θέματος  που  πρέπει να απασχολεί ολόκληρο το Δήμο Επιδαύρου και όχι μόνο τις περιοχές Τραχειας και Αδαμιου .

Είδα να αναζητείται η βέλτιστη σχέση μεταξύ  οφέλους και ζημίας . Αυτή η ισορροπία αναζητείται μόνο  αν το υπό κατασκευή έργο στη προκειμένη περίπτωση , χρίζει υποχρεωτικότητας , τότε και μόνο τότε αναζητάς     μέσα από διαπραγμάτευση  τα περισσότερα οφέλη . Τώρα το κέρδος είναι μόνο επιχειρηματικό .

Από τη περασμένη δεκαετία  όταν και άρχισαν να τοποθετούνται ανεμογενητριες  ή άλλου είδους πηγές εναλλακτικής ενέργειας  υπάρχουν  περιοδικές μελέτες και πορίσματα βασισμένα  σε πραγματικές συνθήκες και όχι επί χάρτου . Άρα υπάρχει μια πρώτη βάση έρευνας και μελέτης . Υπάρχουν αποτελέσματα και πρέπει να αναζητηθούν .Καλό είναι επίσης  να ερωτηθούν οι κάτοικοι της Γκατζιας ή ακόμη και του Αγίου Δημητρίου  υπό συνθήκες , αν έχουν παρατηρήσει  διαφορές επιπτώσεις , καιρικές διαταραχές , ή ακουστική όχληση  από ένα αντίστοιχο έργο στο Αραχναίο. Ότι εκεί υπάρχει ανταποδοτικό  οικονομικό όφελος   δε πρέπει να ενδιαφέρει ένα Δημοτικό Συμβούλιο αφού πρωτίστως εξετάζεται η διατήρηση και καλυτέρευση της ποιότητας ζωης , η προστασία του περιβάλλοντος , και η υγεία των δημοτών . Τα υπόλοιπα έπονται.

Η ειδική επιτροπή για τις ΑΠΕ και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της διακυβερνητικής επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος του ΟΗΕ μιλά καθαρά για περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα , τη βιοποικιλοτητα , το μικροκλίμα , την ανθρώπινη υγεία και τελικά  τη ποιότητα ζωης των τοπικών κοινωνιών .

Επειδή πραγματικά πιστεύω ότι τι Δημοτικό Συμβούλιο  θα σταθμίσει  με σωστό τρόπο όλες τις παραμέτρους , θα πάρει τελικά τη πιο ορθή απόφαση   που θα συντείνει σε ένα και μόνο πεδίο . Να προστατεύσει τους δημότες και  να μην υποθηκεύσει το μέλλον  των επόμενων γενεών .

Γιάννης Εμμανουήλ

Ενεργός Δημότης Δήμου Επιδαύρου

Κάτοικος Αγίου Δημητρίου

Αφήστε μια απάντηση