Με την αρωγή του Δήμου Επιδαύρου η εικαστική έκθεση-αφιέρωμα στο Δημήτρη Χόρν .

0

Η εικαστική έκθεση «Ηθοποιός σημαίνει φως» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου στις 18:00 στο CONTEMPORARY SPACE ATHENS/ΤΗΕ EUROPEAN CENTRE ATHENS, Μητροπόλεως 74, Αθήνα.

Ο κόσμος του Θεάτρου χτυπήθηκε ακραία από τα βέλη της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος που θελήσαμε με την έκθεση αυτή να τιμήσουμε τον Δημήτρη Χορν και όλους τους ηθοποιούς, είτε αναπνέουν στον κόσμο μας, είτε οι ψυχές τους πλανώνται κάπου αλλού.

Ο Δημήτρης Χορν άφησε ολοφάνερα τα ίχνη του, τόσο στο ελληνικό θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο, όχι μόνο με τις ερμηνείες του, αλλά και με την έντονη προσωπικότητά του και την ασυναγώνιστη γοητεία του. Το όνομα του συνδέθηκε επίσης με την υπέροχη ερμηνεία ενός τραγουδιού μιας ακόμη πιο εμβληματικής προσωπικότητας, διεθνώς αναγνωρισμένης, αυτής του Μάνου Χατζιδάκι. 

Ηθοποιός Σημαίνει Φως και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο για την Πράξη του Ηθοποιού, αλλά και για το επάγγελμα. Λέξη που την χρωστάμε στον Κωνσταντίνο Κυριάκο Αριστία. 
Ο ηθοποιός παλεύει να βρει το εσώτερο φως που κρύβει ένα έργο και αυτό οφείλει να το δώσει στον τελικό αποδέκτη, τον θεατή. 

Το αληθινό το Άγιο φως κατά την άποψη μου για το οποίο μιλάει το τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι, είναι αυτό που στο τέλος του κάθε έργου, φέρνει τη λεγόμενη Κάθαρση, την λεγόμενη δραματική συγκίνηση. Ο ηθοποιός δεν διασκεδάζει τον κόσμο, τον ψυχαγωγεί…. Ψυχαγωγώ σημαίνει άγω, δηλαδή ανεβάζω προς τα πάνω. Το φως πάντα μας έρχεται από πάνω, από ψηλά. 

Οι Εικαστικοί μας, δημιούργησαν για να τιμήσουν τον Δημήτρη Χορν και τους ηθοποιούς, τον Δήμο Επιδαύρου και τα ιερά αυτά χώματα. 

Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικός Τέχνης- Διδάκτωρ Σορβόννης.6948- 535848

Σημείωμα Δήμαρχου Επιδάυρου

‘’Οι Υγειονομικοί Κανόνες δεν μας επέτρεψαν να φιλοξενήσουμε την έκθεση εικαστικών με θέμα τον Ηθοποιό στο φιλόξενο χώρο του Ξενία Επιδαύρου. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους διοργανωτές να αναζητήσουν άλλο τρόπο έκθεσης των έργων που με τόσο μεράκι είχαν ετοιμαστεί. Στον εκθεσιακό χώρο Contemporary Space Athens/ The European Centre Athens θα κάνει εγκαίνια στις 6 Οκτωβρίου 2021 και θα φιλοξενηθεί έως τις 17 Οκτωβρίου 2021 η έκθεση, «Ηθοποιός σημαίνει φως». 

Ο ηθοποιός είναι αυτός που μετά από αιώνες έδωσε πνοή και ζωή στον Ιερό χώρο της Επιδαύρου. Αυτός που λάτρεψε την Επίδαυρο και την έκανε σπίτι του αλλά και στόχο καταξίωσης. Κεντρικό πρόσωπο σε όλα αυτά ο μεγάλος Δημήτρης Χορν. Ο αείμνηστος ηθοποιός συνέδεσε την ίδια του τη ζωή με τον τόπο μας καθώς λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει η οικία που διέμενε πολλά χρόνια. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι καλλιτέχνες έγιναν από επιλογή «Επιδαύριοι», πήραν την αύρα του χώρου και σε αντάλλαγμα έσπειραν πολιτιστικούς καρπούς για να θερίσει η τοπική κοινωνία και φιλότεχνοι από κάθε μέρος της γης. 

Με κεντρική ιδέα αυτά τα πρόσωπα που γέμισαν τη ζωή μας για πολλές δεκαετίες, στηρίζουμε την έκθεση και τους καλλιτέχνες και είμαστε σίγουροι ότι η περσινή επιτυχία, που τείνει να κάνει θεσμό την εικαστική έκθεση Επιδαύρου θα επαναληφθεί και πάλι ελπίζοντας το 2022 να την βρει στο φυσικό της χώρο’’

Δήμαρχος Επιδαύρου 
Τάσος Χρόνης 

Οι καλλιτέχνες εικαστικοί που συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά είναι: 

Αραβανοπούλου Κερασία, Αφιώνη Ολίβια, Βερούτης Κωνσταντίνος, Βόσσου Ζάνα, Γατσίου Ελένη, Γιαννακούλη-Δεληγιάννη Ευαγγελία, Γκάβα Δήμητρα, Γκάβα Κατερίνα, Διαμαντής Μάνος, Δεδέκα Αφροδίτη, Ζαχόπουλος Νίκος, Ηλιακοπούλου Βασιλική, Καραλιάς Ιωάννης, Καρούλια Κατερίνα, Κοντοσφύρης Χάρης και η Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ (Γερασιμάτου Μαρία Ελένη, Δεληγιάννη Ραφαέλα, Ζολώτα Ιωάννα, Καρούλια Κωνσταντίνα, Μουμουλίδης Βασίλειος, Προδρόμου Άννα, Ραβαζούλα Βασιλική, Ράλλη Αθηνά, Τζίμα Ανδριανή, Τσιτσέρη Τζίνα) Κορωνιώτης Παναγιώτης, Κουβάτσου Δέσποινα, Μάγγα Βασιλική, Μανιατάκη Σοφία, Μάρκου Τζίνα, Μίχα Ισμήνη, Μουζακίτη – Παπαθανασίου Ελισάβετ, Μουρτζίνη Μαρία-Δήμητρα (Didi), Μπίγαλη Μάτα, Νικητάκη Ζωή, Παναγιωτάκης Σταύρος, Παππά Ιώ, Παπαδοπούλου Λουκιάνα, Πολίτη-Tchotchieva Ροξολάνα, Σιώκη Ματίνα, Σταθάτου Κατερίνα, Στάθη Μαρίνα, Σωτήρχος Στάθης, Τζιβδάρη Άννα, Τζιόρα Αντιγόνη, Τσακίρης Κωνσταντίνος, Τσιλιλή Ελένη, Υφαντίδου Μαρία, Φούνγκ Έφη, Φρούμκιν Γκίλντα, Χουντάλας Γιώργος.

Οι καλλιτέχνες εικαστικοί του εξωτερικού που συμμετέχουν είναι: 

Ζoie Lafis (USA), Artemis Herber (USA), Μarc Robarge (USA), Agry Pappas- Tsiotas (USA-Greece), Perla Krauze (México), Peter Shevchenko (Russia), Rinardo (Italia), #Τerzani (Italia).

Τιμητικές συμμετοχές στην έκθεση είναι της ποιήτριας Μαρίας Γκάβα με το ποίημα της για τον Δ. Χορν με τίτλο « Ο Άνθρωπος Τάκης, ο Ηθοποιός Δημήτρης Χόρν» και του γνωστού τενόρου της Αργολίδας Ντίνο Καλύβα με μελωδία ενορχηστρωμένη προς τιμήν του Δ. Χορν, που θα ακούγονται καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης. 

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και την Αρωγή του Δήμου Επιδαύρου. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Χώρος: Contemporary Space Athens/The European Centre Athens, 
Μητροπόλεως 74, Αθήνα.
Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, 18.00- 21.00.
Διάρκεια έκθεσης: 20/10 έως 07/11/2021.
Ημέρες και ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή: 12.00 – 19.00.
Οργάνωση έκθεσης και επιμέλεια καταλόγου: Μαρίνα Γκόντα (Ιστορικός Τέχνης- Διδάκτωρ Σορβόννης).
Επικοινωνία Τύπου: Λένα Κυροπούλου, lenakyropoulos@gmail.com & lenakyropoulos@bcimedia.net

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού 

Με την αρωγή του Δήμου Επιδαύρου

Αφήστε μια απάντηση