Ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Επιδαύρου 2019-2020.

0

Το στοίχημα που βάλαμε πριν δύο χρόνια έχοντας την συναίνεση της κοινωνίας θα το κερδίσουμε κόντρα σε κάθε εμπόδιο που μπορεί να παρουσιασθεί. Δεν θα ψάξουμε δικαιολογίες ούτε θα κρυφτούμε πίσω από πανδημίες. Στο ραντεβού με το όνειρο για ένα Δήμο Επιδαύρου αντάξιο των προσδοκιών του πολίτη θα γίνει και θα ήμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.
Αυτό ήταν και το μήνυμα που στείλαμε μέσω μίας ιδιαίτερης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3-10-2021 το βράδυ ώστε να προχωρήσει στον απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για τα έτη 2019-2020.
Η ειδική συνεδρίαση, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες είτε σε πραγματικό χρόνο είτε μέσω mail να θέσουν ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν από το δήμαρχο και τους αρμόδιους αιρετούς κατά περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τους λίγους απολογισμούς πεπραγμένων που έγιναν πανελλαδικά, για τα δυο αυτά χρόνια.

Όπως επισημάνθηκε η πεντάωρη συνεδρίαση ανέδειξε τις ενέργειες και τα έργα της παρούσας δημοτικής αρχής, από την 1-9-2019 που ανέλαβε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προσκληθεί και οι αιρετοί – έχοντες θέση ευθύνης του πρώτου 9μηνου του 2019, οι οποίοι δεν θέλησαν να κάνουν απολογισμό ή παρουσίαση του έργου τους.

Στο πρώτο μέρος αναλύθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, καθώς έγινε αναφορά σε προηγούμενη ανακοίνωση της αντιπολίτευσης για ταμιακά διαθέσιμα 1.300.000€. Δόθηκαν, λοιπόν, στοιχεία ότι υπήρχαν αυτά τα ταμιακά διαθέσιμα την 31-08-2019, αλλά πάνω από 600.000€ ήταν οι οφειλές. Αναδείξαμε τον οικονομικό τρόπο λειτουργίας του Δήμου τα τελευταία δύο χρόνια και τη σταθερά καλή οικονομική του πορεία, όπου ακόμα και σήμερα φαίνεται ότι τα πραγματικά ταμιακά διαθέσιμα είναι πάνω από αυτά που παρελήφθησαν.

Καθημερινότητα

Ο πρώτος και σημαντικότερος πυλώνας της δημοτικής μας αρχής ήταν η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Από την αρχή της θητείας μας επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου για την αποτελεσματική καθαριότητα, τον πλήρη φωτισμό όλων των σημείων του δήμου μας και την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, θέματα δεδομένα μεν, όπως λένε αρκετές φορές, παρατημένα στην τύχη τους δε για χρόνια. Μόλις προχθές μάθαμε ότι αυτά είναι αυτονόητα – και συμφωνούμε- άρα δεν πρέπει να τα αναφέρουμε. Όλοι πασχίζουμε για την καθημερινή εικόνα του δήμου όπου δίνεται πραγματική μάχη με τους αντιδημάρχους και τους τοπικούς προέδρους και συμβούλους για να είμαστε παρόντες, όπου μας χρειαστεί ο δημότης. Και ναι λοιπόν το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Ενδεικτικά θα πω ότι ο δήμος έχει πάνω από 2.000 χλμ ΒΑΣΙΚΟ αγροτικό δίκτυο το οποίο έχει αποκατασταθεί πάνω από μια φόρα στο σύνολό του! Εχθρός του καλού πάντα είναι το καλύτερο, και αυτό το γνωρίζουμε!

Πρόοδος – Έργα

Κάναμε λόγο για τα έργα που αναφέρονται ως ΄΄έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής΄΄ και εξηγήσαμε το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα για το έργο π.χ. της πλατείας της Δήμαινας όπου έως σήμερα έχουμε κάνει πενήντα νέες ενέργειες, σε ήδη ενταγμένο έργο και ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί. Μιλήσαμε για την ανάδειξη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου σε Περιβαλλοντικό και Αρχαιολογικό πάρκο καθώς το έργο μόλις στις 17//11/ 2020 πήρε έγκριση από το ΚΑΣ και τα υποέργα πάνε βάση του νέου χρονοδιαγράμματος. Η Αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών (ΕΕΛ) Αρχαίας και Νέας Επιδαύρου, η οποία εντάχθηκε ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μαϊου 2019, λόγω και της αλλαγής της Κυβέρνησης αλλά και του προγράμματος ‘’Φιλόδημος’’ πέρασε με το πρόγραμμα ‘’Γέφυρα’’ στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ στις 18.06.2020 με την 829 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΩΕΩΤ46ΜΤΛ6- ΕΥΤ). Ο Απομακρυσμένος έλεγχος διαρροών δικτύων ύδρευσης καθώς και η βελτίωση Αγροτικής οδοποιίας στα όρια του Δήμου Επιδαύρου, εντάχθηκαν στις 27/ 11/ 2020,στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ (ΑΔΑ:ΨΧΠΞ46ΜΤΛ6-Π06 και 9Τ4Κ46ΜΤΛ6-7Ε4).

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών, έδινε τη δυνατότητα για αλλαγή προτεραιότητας ακόμα και ενταγμένων έργων. Η προτεραιοποίηση αυτών των έργων που εντάσσονται είναι καθαρά θέμα της σημερινής δημοτικής αρχής και των στόχων που έχει βάλει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19/10/2020 έγινε δημοτικό συμβούλιο για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, πρώτη φορά στην 12χρονη συμμετοχή μου στο δημοτικό συμβούλιο και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης ήταν μηδενικές! Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να εκφραστούν και να αναπτύξουν το όραμα τους και φυσικά η απάντηση του κ. Τσιλογιάννη ήταν ‘’εμείς τα έχουμε γράψει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα’’. Αυτή λοιπόν η παράταξη μόλις προχθές, ξαναζήτησε να γίνει συμβούλιο για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Θα διαβάσουμε το πρόγραμμα σας και αν είναι κάτι δυσνόητο θα σας ενημερώσουμε, μη σας σπαταλάμε τον πολύτιμο χρόνο σας!

Οικονομία – Λειτουργία Δήμου

Νοικοκυρέψαμε το Δήμο και λύσαμε χρόνια προβλήματα. Ενδεικτικά, νοικιάσαμε αποθήκη και μαζέψαμε τα πράγματά μας που ήταν διασκορπισμένα παντού, αλλάξαμε στόλο οχημάτων και βάλαμε GPS σε όλα τα οχήματα του δήμου για τον έλεγχο της κίνησης αλλά και των καυσίμων.

Αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας εκτελούνται, έχουν ενταχθεί ή εκπονούνται μελέτες και έργα 17.500.000 €, τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως είναι λογικό είναι από χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας και των Υπουργείων. Από αυτά τα έργα, που κατά καιρούς έχουμε αναλύσει, το 70% εντάχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ενώ τα υπόλοιπα υλοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια με τις όποιες τροποποιήσεις και αλλαγές χρειάστηκαν να γίνουν.

Επίσης πάνω από 7.000.000€ σε έργα και μελέτες έχουν κατατεθεί για χρηματοδότηση τα τελευταία δύο χρόνια και περιμένουμε να εξεταστούν.

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η μείζονα αντιπολίτευση είναι η αλλαγή νοοτροπίας που υπάρχει στην σημερινή δημοτική αρχή. Δεν κρύψαμε παλαιές μελέτες στα συρτάρια, τις βρήκαμε, τις ανασύραμε, τις επικαιροποιήσαμε και τις υποβάλουμε όπου υπάρχει η δυνατότητα, για το λόγο αυτό κρινόμαστε ως αποτελεσματικότεροι από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και αυτό είναι η πραγματικότητα. Όταν κάποιοι ‘’έθαβαν’’ έργα, εμείς αποφασίσαμε να τα προχωρήσουμε.

Εκδηλώσεις – εξωστρέφεια

Το δύσκολο εγχείρημα της διεξαγωγής του Φεστιβάλ Επιδαύρου και του αγροτουρισμού Επιδαύρου εν μέσω υγειονομικής κρίσης, πέρασε και από τις πλάτες του Δήμου μας.

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προοπτική κάναμε εξωστρεφή το δήμο μας και προχωρήσαμε σε δράσεις και ενέργειες για την προώθησή του, με παρουσίες θεσμικών παραγόντων στον τόπο μας και διαφήμιση σε όλα τα μέσα.

Τα νομικά μας πρόσωπα (ΔΕΥΑΕΠ- Σχολικές Επιτροπές) από χώροι ατασθαλιών και υποβάθμισης έγιναν χώροι παραγωγής ουσιαστικού έργου και προσφοράς. Τα αποτελέσματα φαίνονται κάθε μέρα στην κοινωνία και στου δημότες μας.

Είναι πράγματι τιμητικό να μας συγκρίνουν με 9 χρόνια δημοτικών αρχών, ενώ είμαστε μια δημοτική αρχή δύο ετών και με το 70% του χρόνου μας, να προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του αιώνα.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες αντιδημάρχους, προέδρους τοπικών συμβουλίων, δημοτικούς – τοπικούς συμβούλους και όλους τους δημότες για τη συνεργασία και τα ορατά αποτελέσματά τους στον τόπο μας. Είναι πραγματικά τεράστια επιτυχία, ότι μετά από αρκετά χρόνια, σε δημοτικό απολογισμό δεν συζητούσαμε για ατασθαλίες και ελλείμματα , αλλά για παραγωγή έργου. Υπήρξε βέβαια και η φωνή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ‘’έναν αυτοδιοικητικό ΔΕΝ το μειώνεις άμα τον πεις κλέφτη, τον μειώνεις άμα τον πεις ανίκανο’’, βάζοντας μας στη διαδικασία να σκεφτόμαστε, ποια πολιτικά ηθικά κριτήρια πρεσβεύει ο καθένας μας!

Για την δημοτική πλειοψηφία Επιδαύρου

Τάσος Χρόνης
Δήμαρχος Επιδαύρου

Αφήστε μια απάντηση