Πότε είναι έτοιμες οι ελιές για μάζεμα;

0

Ρωτήθηκε ο δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας Ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς πότε είναι έτοιμες οι ελιές για μάζεμα. Η απάντησή του ήταν ότι «ο καρπός μαζεύει όλο το έλαιο μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα από πρασινοκίτρινο σε ελαφρά ιώδες (“στίγματα μωβ”)».

* Στο ερώτημα «όσο περισσότερο αργεί η συγκομιδή, τόσο περισσότερο ελαιόλαδο θα παραλάβουμε από τις ελιές μας;» η απάντηση είναι: «Λάθος»!

Στις περισσότερες ποικιλίες ελιάς τα μόρια του ελαιολάδου παράγονται την περίοδο ανάμεσα στον Ιούλιο και το Νοέμβριο. Στη συνέχεια υπάρχει μείωση της υγρασίας στον ελαιόκαρπο. Έτσι, η απόδοση φαίνεται αυξημένη, σαν ποσοστό επί του υγρού, στη πραγματικότητα, όμως, δεν είναι, αφού η τελική ποσότητα του ελαιολάδου δεν αυξάνεται. Οι ειδικοί λένε ότι η ελαιοπεριεκτικότητα του ελαιόκαρπου φτάνει στο μέγιστο σημείο της το αργότερο μέχρι τέλος Νοεμβρίου (για τις πιο πολλές ποικιλίες).

* Στην Ισπανία, όπου καλλιεργείται η κορωνέϊκη ποικιλία βρήκε ότι η ελαιοπεριεκτικότητα στους καρπούς ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου και ότι το χρώμα των καρπών (σε ποτιστικές ελιές) στις 6 Νοεμβρίου (μέχρι και τις 16) ήταν πρασινοκίτρινο και άρχισε να αλλάζει προς το τέλος Νοεμβρίου.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Αφήστε μια απάντηση