Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Η Δημοτική Αρχή Χρόνη αυξάνει τα Δημοτικά Τέλη από 50% έως 88%.

0

Αρχίζει σύμφωνα με έγγραφο του ΦΟΔΣΑ η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή “Κιόσκια” στην Νέα Κίο. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός θα καλεστεί να βάλει για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει το κόστος που θα προκύψει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, επιπλέον του κόστους συγκομιδής των απορριμμάτων θα έχουμε:

1. Το κόστος μεταφοράς τους στην πόρτα του ιδιώτη, 

2. Το κόστος παράδοσης στον ιδιώτη, 

3. Το κόστος λειτουργίας των ΣΜΑ, 

4. Τις ρήτρες ποιότητας 

5. Τις ρήτρες ποσότητας 

Η σημαντική αυτή επιβάρυνση έρχεται σε μια περίοδο που ο λαός έχει στενάξει από την υπερφορολόγηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον Δήμο. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, που το 82% των εργαζόμενων δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του και που τα χρέη των νοικοκυριών ξεπερνούν τα 10 δις. Μέσα σε λίγα χρόνια οι δημότες είδαν τα δημοτικά τέλη να αυξάνονται από 0,95€ σε 1,30€ (2015 Δημοτική αρχή Γκάτζιου) και τώρα θα δουν μία αντίστοιχη αύξηση που θα φτάσει τα δημοτικά τέλη (σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής αρχής στο αποψινό Δ.Σ.) στα 1,95€ (50% αύξηση) για τις κατοικίες ,τα 2,10€ (61,5% αύξηση) για τους επαγγελματικούς χώρους και από 0,85€ σε 1,60€ (88% αύξηση) για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή άλλοι δήμοι τα μειώνουν (πχ ο δήμος Πάτρας από 1,95€ το 2014 σε 1,08€ το 2021). Παράδειγμα της αύξησης του κόστους των δημοτικών τελών για 100 τ.μ.:

Κόστος/100 τ.μ.20142015 (Αύξηση Γκάτζιου)2021 (Αύξηση Χρόνη)
Κατοικίες95€130€195€
Επαγγ. χώροι95€130€210€

Το βασικό βέβαια είναι, ότι όλη αυτή η διαχείριση γίνεται με σκοπό το κέρδος και όχι την διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Έτσι ο σκουπιδοεργολάβος (ΤΕΡΝΑ) θα έχει εγγυημένη κερδοφορία για τα επόμενα 28 χρόνια. Μια πολιτική που όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ βάλανε πλάτη για να παραμείνει. Παρόμοια σύμβαση υπάρχει στους αυτοκινητοδρόμους με τα διόδια. Και εκεί πέφτει επιταγή κάθε εξάμηνο ανάλογα με την κίνηση για να μην χάσει τα κέρδη του ο εργολάβος. Τέτοια πολιτική βέβαια δεν υπάρχει σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως πχ στα αγροτικά προϊόντα που θα εξασφάλιζε κατώτερη εγγυημένη τιμή πχ στο λάδι, στο πορτοκάλι ή στο γάλα. 

Μαζί με το οικονομικό θα έρθει και το περιβαλλοντικό κόστος αφού προωθείται και η καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών με εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Πελοπόννησο τόσο για καύση δευτερογενών καυσίμων όσο και για καύση του υπολείμματος από τα σκουπιδοεροστάσια. 

Στο παρασκήνιο όλων αυτών στήνονται και διάφοροι οργανισμοί όπως η “βιώσιμη πόλη”, για να διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια ευρώ, να αποφεύγουν εποπτείες, να διορίζουν κολλητούς και ημέτερους να υποβαθμίζουν υπηρεσίες και να τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα. 

Σε αυτό το σημείο δεν φθάσαμε τυχαία. Και η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΝΔ) αλλά και η σημερινή (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ), τόσο όσο ήταν αντιπολίτευση όσο και τώρα, πριν αρχίσουν να λένε οτιδήποτε αφορούσε τα σκουπίδια ξεκαθάριζαν ότι είναι υπέρ της ΣΔΙΤ. Στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική που τους υπαγορεύει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και τους έχει καταντήσει το μακρύ χέρι του κράτους. Αυτό υλοποιούν με τα κάθε λογής χαράτσια είτε αυτά είναι δημοτικά τέλη για τα απορρίμματα είτε είναι τέλη επιτηδεύματος προς τους επαγγελματίες, είτε περιβαλλοντικά τέλη για τους αγρότες, είτε τέλη ταφής κλπ. 

Για εμάς μόνη φιλολαϊκή λύση αποτελεί η διαχείριση να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Κρατικό Φορέα χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορεί να γίνεται διαχείριση προς όφελος του λαού. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων. 

Επίδαυρος 10/12/2021 

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου 

Μπουρδάκος Ναπολέων 

Δημοτικός Σύμβουλος 

Αφήστε μια απάντηση