Ανδριανός στη Βουλή: Οι Έλληνες αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα.

0

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η προσήλωση στη νομιμότητα, στη διαφάνεια, στη λογοδοσία, η δέσμευση να μην αφήνεται καμία σκιά να κηλιδώνει τη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών, είναι αξίες που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, τόσο κατά τις περιόδους που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, όσο και κατά εκείνες τις περιόδους που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. 

Υπό το πρίσμα αυτό, της αμετακίνητης δέσμευσής μας για τη θωράκιση της δημοκρατίας και των θεσμών αντιμετωπίσαμε και τις εργασίες της παρούσας εξεταστικής επιτροπής, που θα θυμίσω κι εγώ ότι δόθηκε η δυνατότητα, το δικαίωμα αυτό στη μειοψηφία μετά τη συνταγματική αναθεώρηση και τη βούληση της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, διερευνώντας την αλήθεια χωρίς αγκυλώσεις και τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Κανονισμό της Βουλής. 

Η αρχική πεποίθησή μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία απλώς και μόνο για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, επιβεβαιώθηκε. 

Από την έρευνα και τις καταθέσεις, δεν στοιχειοθετείται παράνομη πράξη. Αντιθέτως, αναδεικνύεται η βούληση και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, πλήρως εντός του πλαισίου του νόμου, την εξαιρετικά δύσκολη έκτακτη συνθήκη της πανδημίας. 

Μια συνθήκη που απαιτούσε – και συνεχίζει να απαιτεί – στρατηγική, οργάνωση, ενημέρωση των πολιτών, κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της κοινωνίας. 

Και βεβαίως, απαιτεί μια ελάχιστη ομοψυχία, μια θεμελιώδη συμφωνία ως προς την ανάγκη να διασφαλίσουμε τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα. 

Δυστυχώς όμως, αυτή την ελάχιστη συναίνεση δεν την παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντ’ αυτού επέλεξε τον δρόμο της στείρας άρνησης και των αντιφάσεων, καθώς μπορεί την ίδια κιόλας μέρα κάποια στελέχη του να ζητούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ κάποια άλλα να χαϊδεύουν τα αυτιά των αντιεμβολιαστών με επικίνδυνες και απαράδεκτες δηλώσεις. 

Ανάλογη είναι βεβαίως και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά αυτή την εξεταστική επιτροπή. 

Την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις ανεξαρτήτως εταιρίας καταγράφουν μια σταθερή μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να αφιερώσει τις δυνάμεις της σε ένα κυνήγι μαγισσών, επιλέγοντας μάλιστα μια μόνο εταιρία την Opinion και μία μόνο δημοσκόπηση. Κι αυτό, ενώ το νομοθετικό και ευρύτερα ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς και οι επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις διασφαλίζουν εγκυρότητα και διαφάνεια. 

Άλλωστε η συγκεκριμένη εταιρία είναι μέλος του Συνδέσμου Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και η δυνατότητα να προσφύγει ο οποιοσδήποτε με καταγγελία αν έχει κάτι να καταγγείλει. 

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφορούν την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη του ιστότοπου travel.gov.gr. 

Όπως καταδείχθηκε με σαφήνεια, η ΕΔΥΤΕ ΑΕ κινήθηκε πλήρως σύννομα και αποτελεσματικά προκρίνοντας με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου τη συγκεκριμένη εταιρία για την εκτέλεση του έργου, στο πλαίσιο του αντικειμενικώς κατεπείγοντος χαρακτήρα της ανάγκης και χωρίς καμία παρέμβαση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Δεν χάθηκε λοιπόν πολύτιμος χρόνος για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών της χώρας μας από το εξωτερικό σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. 

Επισημαίνεται επίσης ότι τα ποσά της απευθείας ανάθεσης δεν υπερέβησαν το όριο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατ’ έτος. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Η σημερινή κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε, και συνεχίζει να δίνει, έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στην πανδημία και τις συνέπειές της στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. 

Κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια παγκοσμίως πρωτόγνωρη συνθήκη, να δημιουργήσει δομές εκ του μηδενός, να συντονίσει φορείς και υπηρεσίες, να αξιοποιήσει κάθε υφιστάμενη δυνατότητα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του εθνικού συμφέροντος. 

Κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά, όμως σ’ αυτό το δύσκολο ταξίδι είχε και συνεχίζει να έχει ως ασφαλείς γνώμονες πρώτον τη νομιμότητα και δεύτερον την αποτελεσματικότητα της δημόσιας δράσης. 

Σ’ αυτή την περιπέτεια για τη χώρα, θα ήταν βεβαίως ευχής έργο να υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία με τεκμηριωμένη και εποικοδομητική κριτική να επισημαίνει τα αναπόφευκτα λάθη και τις παραλείψεις, και να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών. 

Δυστυχώς, αντ’ αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε τον δρόμο της όξυνσης, της στείρας άρνησης και της μικροπολιτικής. 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών αυτής της εξεταστικής επιτροπής και της σημερινής συζήτησης εδώ στην Ολομέλεια, καταπίπτει ο κεντρικός πυλώνας αυτής της αδιέξοδης στρατηγικής. 

Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες, ζητούν σταθερά και απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ιδίως μάλιστα όταν ως κοινωνία καλούμαστε να διαχειριστούμε τόσο έκτακτες και δύσκολες συνθήκες. 

Και αυτή τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής αφετηρίας την αναγνωρίζουν και την επιβραβεύουν, όπως ακριβώς και τιμωρούν πολιτικά τον καιροσκοπισμό και τη δημαγωγία.

Αφήστε μια απάντηση