Λαϊκή Συσπείρωση Αργολίδας: Καμία περικοπή στο επίδομα των ΒΑΕ.

0

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε για το πόρισμα της δήθεν ανεξάρτητης «Επιστημονικής» Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών που συγκροτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει επί ΝΔ με σκοπό να εφαρμόσει μνημονιακή δέσμευση για εξορθολογισμό των ΒΑΕ.

Είναι τόσο «επιστημονικό» που δεν στηρίζεται σε καμία Μελέτη Επαγγελματικού Κινδύνου ή έστω επιδημιολογική, παρά μόνο έρχεται να καλύψει μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που μπορεί να κοκορομαχούν όπως στην πρόσφατη πρόταση μομφής, αλλά πνέουν σε απόλυτη σύμπνοια όταν τσακίζουν εργατικά δικαιώματα, όπως οι νόμοι Αχτσίογλου – Βούτση για τον κατώτατο, Αχτσίογλου – Χατζηδάκη για το δικαίωμα στην απεργία, Βούτση – Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό κλπ.

Σήμερα που η ακρίβεια τσακίζει τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς, που η θέρμανση είναι πολυτέλεια, που οι λογαριασμοί έχουν εκτοξευτεί, κάθε σκέψη για μείωση ή περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας είναι απαράδεκτη!

Τα στοιχεία σοκάρουν: Από τους 91.727 νυν δικαιούχους της κατ. Α (150€) θα απομείνουν μόνο 61.338 δικαιούχοι (μείωση κατά 33,13%). Δηλ. καταργείται πλήρως το επίδομα σε 10.049 δικαιούχους ενώ στους υπόλοιπους 28.351 περικόπτεται καθώς υποβαθμίζονται στην κατ. Β ή Γ.

Μήπως από αύριο οι εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων δεν θα εξαναγκάζονται από τους προϊσταμένους να κάνουν όλες τις εργασίες διακινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα; Το ίδιο και οι Ηλεκτρολόγοι, που εξαιτίας των πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στους ΟΤΑ κινδυνεύει θανάσιμα η ζωή τους από διαρροές;

Άλλο ένα παράδειγμα οι σχολικές καθαρίστριες που καθημερινά προσπαθούν να διατηρούν τα σχολεία καθαρά και τα παιδιά μας υγιή. Αν και αποτελούν το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο στην μετάδοση του covid ανεξέλεγκτα στις σχολικές μονάδες, το πόρισμα προβλέπει την περικοπή του επιδόματος στα 70€, από 150€ που είναι σήμερα.

Το επίδομα για τα Β.Α.Ε. είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων που δίνονταν ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για τους επαγγελματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Οι νεκροί, οι τραυματίες, οι σακατεμένοι, οι επαγγελματικές ασθένειες που προκαλούνται από τις κακές συνθήκες εργασίας, από την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την έλλειψη ιατρών εργασίας κλπ. στους χώρους δουλειάς είναι η επιβεβαίωση όλων αυτών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα τους όπως:

  • Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού.
  • Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους.
  • Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις να μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων και της «αντοχής» της οικονομίας, που αντέχει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θεοδοσίου Γεώργιος

Γκόνης Κωνσταντίνος

Αλημπέρτη Μαρία

Μπουρδάκος Ναπολέων

Αφήστε μια απάντηση