«Ταξίδι με τους Αμμωνίτες» με χρήση Επαυξημένης πραγματικότητας μαθητές/-τριες της B’ τάξης του Γυμνασίου Λυγουριού.

0

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, μαθητές/-τριες της B’ τάξης του Γυμνασίου Λυγουριού επισκέφθηκαν το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι με τους Αμμωνίτες» με χρήση Επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια συνεργασίας της ΔΔΕ Αργολίδας-Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με το Τμήμα Γεωλογίας  του  ΕΚΠΑ και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, υλοποιώντας την καινοτομική πρόταση «ΓΕΩ.ΘΕΑ». Η πρόταση αυτή περιλάμβανε την αξιοποίηση της Επαυξημένης πραγματικότητας σε κινητά τηλέφωνα (smartphones), για την αναπαράσταση της φυσικής εξέλιξης των αμμωνιτών.

Η περιοχή της Αργολίδας αποτελεί ιδανικό τόπο υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς απολιθωμένοι αμμωνίτες βρίσκονται σε τοποθεσίες γύρω από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας διαθέτει πλούσια συλλογή.

Επιπλέον οι μαθητές/-τριες εξοικειώθηκαν με τις έννοιες του «γεωλογικού χρόνου», των «απολιθωμάτων» και το φαινόμενο της «μαζικής εξαφάνισης» των ειδών στον πλανήτη. Στον Ελλαδικό χώρο  το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτυπώνεται   στην εξαφάνιση των αμμωνιτών, η οποία συνέβη την ίδια εποχή κατά την οποία γίνεται η εξαφάνιση των Δεινοσαύρων, πριν από περίπου 66 εκ. χρόνια.

Η ψηφιακή αναπαράσταση της εξέλιξης των ειδών έγινε στο πλαίσιο μεταπτυχιακής εργασίας της κ. Μαρίας Χριστοδούλου. Στην κατεύθυνση αυτή χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας «ARTutor», της ομάδας «Aetma Lab» του Ελληνικού Ανοικτού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Καβάλας.

Η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε σε παιδαγωγικές μεθόδους (εκπαιδευτικό δράμα, βιωματική μάθηση και εργασία σε ομάδες). Οι μαθητές/-τριες χρησιμοποίησαν σύγχρονα ψηφιακά μέσα, αποκόμισαν ευχάριστες εμπειρίες και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα με  θετικά συναισθήματα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας Βασίλειο Πολύδωρο και τον υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Ιωάννη Γιατράκο:

“Συγχαίρουμε τον Διευθυντή κ. Αλέξανδρο Μακρή, τον Υποδιευθυντή κ. Κωνσταντίνο Κοντογιαννόπουλο και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Λυγουριού για την υλοποίηση της δραστηριότητας. Επίσης δημόσια ευχαριστούμε τον κ. Βασίλειο Κωτσιομύτη για την ευγενική διάθεση του χώρου του Μουσείου και την ξενάγηση, την κ. Μαρία Χριστοδούλου και τον εκπαιδευτικό κ. Ιωάννη Γαλάνη για την πολύτιμη συνεργασία τους στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.”

Αφήστε μια απάντηση