Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Τραγική η κατάσταση με την ακρίβεια,

0

Το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί μια τραγική κατάσταση με την ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που γονατίζει εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, μικρούς επαγγελματίες, έμπορους και αγρότες. Η κατάσταση αυτή δεν είναι όμως κεραυνός εν αιθρία. 

Είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής της πράσινης μετάβασης, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, στη μετατροπή του σε χρηματιστηριακό προϊόν, με στόχο να διαμορφωθεί κερδοφόρα διέξοδος για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστική θέση της ΕΕ. Η υλοποίηση αυτού του στόχου οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και της ενεργειακής φτώχειας πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε επιπλέον αυτή την κατάσταση. 

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής δεν άργησαν να φανούν και στο δήμο Επιδαύρου. Λαϊκά νοικοκυριά με τιμολόγια ρεύματος υπέρογκα, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο και να προστεθούν σε αυτές που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, αγρότες που καλλιεργούν με πανάκριβο πετρέλαιο και αγροτικά εφόδια. Τα χρέη σε εφορείες, ασφαλιστικά ταμεία και στους παροχους ρεύματος συσσωρεύονται και έφτασαν μέχρι το σημείο να κόψουν το ρεύμα στο Δημοτικό σχολείο της Αρχαίας Επιδαύρου. 

Την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στις εποχές που οι μαθητές έφερναν στο σχολείο και ένα κούτσουρο για να ζεσταθούν. Και όλα αυτά για να εκτοξεύσουν την κερδοφορία τους μια χούφτα παράσιτα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλπ), αλλά και από τις δημοτικές αρχές που τους αποθεώνουν και μετακύλησαν το κόστος στους δημότες αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη. 

Όλοι μαζί αποδέχτηκαν τις κοινοτικές δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων, τα «πράσινα» καπέλα στη λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», που κατέστησαν (με τεχνητές μεγάλες επιβαρύνσεις) τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, πιο ακριβή από τις ΑΠΕ και ταυτόχρονα οδήγησαν σε σπατάλη αντί εξοικονόμηση ενέργειας. Όλοι τους είναι συνένοχοι για την “απελευθέρωση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας”, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας επιτρέπεται η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που είναι μια μορφή λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς. 

Ακριβώς με αυτή την πολιτική πρέπει να συγκρουστούν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οργανώνοντας τους αγώνες τους στην κατεύθυνση η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Γενναία μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους.  
Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, άμεση επιβολή πλαφόν στις ενεργειακές τιμές όλων των παρόχων για να σταματήσει η παραπέρα επιδείνωση.  
Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων και λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων, με ταυτόχρονο ενεργειακό σχεδιασμό και αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτης, ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες, υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμία κλπ) σχεδιασμένα, ώστε το μίγμα ενέργειας να παράγει ρεύμα φτηνό για το λαό, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.  
Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις και επανασύνδεση σε όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν 

Επίδαυρος 18/04/2022
Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου
Μπουρδάκος Ναπολέων Δημοτικός Σύμβουλος

Αφήστε μια απάντηση