Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνεδριακό τριήμερο “ΔιαΠαΝτοΣ.21” στην Επίδαυρο.

0

Τεράστιας σημασίας επιστημονικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου με τίτλο «Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το «κράτος» της Επανάστασης του 1821» (Ακρωνύμιο: ΔιαΠαΝτοΣ.21) έγιναν στην Επίδαυρο από 28 έως 30 Απριλίου 2022.

Την Πέμπτη 28 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο της πλατείας Α΄ Εθνοσυνέλευσης στη Νέα Επίδαυρο έλαβε  χώρα ημερίδα με τίτλο: «Σύνταγμα, θεσμοί και κοινωνία στην επαναστατημένη Ελλάδα – Μια συζήτηση μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των έργων του ΕΛΙΔΕΚ για το 1821: «Θεσμοί και κοινωνία στην επαναστατημένη Ελλάδα: οι μαρτυρίες των δικαστικών και αστυνομικών αρχείων» με επιστημονικά υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Βάσω Σειρηνίδου, και «Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το ‘κράτος’ της Επανάστασης του 1821» με επιστημονικά υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Λίνα Παπαδοπούλου.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου στον ίδιο χώρο έλαβε χώρα το κοινό μεταπτυχιακό σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου των φοιτητών και φοιτητριών των Νομικών Σχολών ΑΠΘ και ΕΚΠΑ.

Συμμετείχαν οι διδάσκοντες Καθηγητές και Καθηγήτριες των δύο Σχολών κ.κ. Γιάννης Δρόσος, Σπύρος Βλαχόπουλος, Βασιλική Χρήστου και Νίκος Παπασπύρου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Χρυσόγονος, Παναγιώτης Μαντζούφας και Λίνα Παπαδοπούλου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 30 Απριλίου, στον χώρο του Ξενία Επιδαύρου έλαβε χώρα Συνέδριο με τίτλο: «Μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας: όψεις του πρώιμου συνταγματισμού και διοικητικό σύστημα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους».

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης επεσήμανε στον χαιρετισμό του το συμβολισμό των επιστημονικών εργασιών καθώς δείχνει την μεγάλη αξία και την αναγνώριση της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου στη διοικητική ιστορία του νέου Ελληνικού κράτους. Ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του προγράμματος για την τόσο σημαντική συνεργασία και το αποτέλεσμα αυτής και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ‘’μικροί Δήμοι’’ να μπορούν να φιλοξενούν τόσο σημαντικές επιστημονικές εργασίες.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Τις συζητήσεις συντόνισαν ο Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής κ. Κώστας Μαυριάς, ο Πρόεδρος ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου και ο Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο  Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, , η Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σύμβουλος ΑΣΕΠ κ. Ήβη Μαυρομούστακου, ο Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Παπασπύρου, ο Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών κ. Αριστείδης Χαντζής, η Επ. Kαθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Βασιλική Χρήστου και ο Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ,  πρ. Ευρωβουλευτής κ.  Κώστας Χρυσόγονος,.

Από την ομάδα έργου ΔιαΠαΝτοΣ.21 εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν η Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Λίνα Παπαδοπούλου, , ο Διδάκτωρ Παν. Paris X – Nanterre, Σύμβουλος ΑΣΕΠ κ. Απόστολος Παπατόλιας, ο Διδάκτωρ Παν. Μονάχου Μιχάλης Τσαπόγας και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Τσάφος.

Το 3ήμερο έκλεισε με την ανανέωση για την επόμενη χρονιά του συνεδρίου!

Αφήστε μια απάντηση