Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Οι δημότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

0

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήσαμε την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Τροποποίηση-ανανέωση ΑΕΠΟ λόγω αύξησης δυναμικότητας και νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων στο χοιροτροφικό συγκρότημα ιδιοκτησίας της εταιρείας ΧΟΙΡΙΝΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΟΕ”». 
Για μια ακόμα φορά είχαμε fast track διαδικασίες για μια μελέτη εκατοντάδων σελίδων που αρχικά μας δόθηκε μια μέρα πριν το συμβούλιο ενώ θα μπορούσαμε να την έχουμε τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αναγνώστηκε στο Δ.Σ. κατά την διάρκεια του συμβουλίου, η υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία του δήμου ή η ειδική σύμβουλος δεν γνωμοδότησαν για τη μελέτη και δεν δόθηκε η γνωμοδότηση των υπηρεσιών της περιφέρειας στο Δ.Σ. Όλα αυτά για ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους του δήμου και ειδικά της άνω Επιδαύρου για περισσότερο από 30 χρόνια. 

Μόνο στην γνωμοδότηση των υπηρεσιών της περιφέρειας υπήρχαν 9 παρατηρήσεις. Μεταξύ άλλων, να ορισθεί πρόγραμμα παρακολούθησης του συστήματος υπεδάφιας διάθεσης και της άρδευσης με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, να συμπεριληφθούν στη μελέτη διάφορες επιπλέον μελέτες, να περιγραφεί η λειτουργία δεξαμενής που δεν εμφανίζεται στο Τοπογραφικό διάγραμμα κ.α. Αν σε αυτές τις παρατηρήσεις προσθέσουμε το γεγονός ότι αυτές έγιναν χωρίς αυτοψία στην περιοχή, οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, η απόσταση από τους οικισμούς που όπως συζητήθηκε και στο Δ.Σ. είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη και το ότι οι παρατηρήσεις έγιναν με βάση νόμους που είναι κομμένοι και ραμμένοι για την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι για την προστασία του περιβάλλοντος το παζλ ολοκληρώνεται. 

Επιπλέον αυτών δεν έχει οριστεί από το κράτος Βιομηχανική Περιοχή όπου μπορεί να γίνεται ουσιαστικός και πλήρης έλεγχος των προϋποθέσεων, με μέτρα περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και με μέτρα αποφυγής κίνδυνου βιομηχανικού ατυχήματος, συνολικά με μέτρα για τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας, της ζωής και της ασφάλειας των εργατών και του λαού της περιοχής. 

Το Δ.Σ. γνωμοδότησε θετικά για την ΜΠΕ με την στήριξη τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των άλλων παρατάξεων του Δ.Σ. και των ανεξάρτητων συμβούλων. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την ΜΠΕ και καλεί τους δημότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να αγωνιστούν για να δοθεί άμεσα λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσα χρόνια και να διεκδικήσουν κάλυψη των αναγκών τους και την ποιότητα ζωής που δικαιούνται.

Αφήστε μια απάντηση