Α. Πουλάς από την 25η Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου: Η τοπική κοινωνία μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη.

0

Στα εγκαίνια της 25ης Έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου παρευρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς όπου απηύθυνε  χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Φίλες και φίλοι, με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε την 25η ‘Έκθεση Αγροτουρισμού. Μια Έκθεση που πλέον έχει γίνει θεσμός και η φήμη της έχει φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Η Επίδαυρος λοιπόν εκτός από σημαντικός πολιτιστικός προορισμός αποκτά και ένα δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που είναι ο αγροτουρισμός.

Ο ιστορικός αυτός θεσμός που γεννήθηκε χάρη στην έμπνευση του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη συνεπικορούμενου από την Μπριγκίτα Παπασταύρου και του τότε δημάρχου Νίκου Γιώργα δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από τις επιπτώσεις της πανδημίας και μέσα απ’ αυτή τη δοκιμασία πρέπει να βγει ισχυρότερος και με καθαρά εξωστρεφή προσανατολισμό για να προβάλει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, και ιδιαίτερα την άρρηκτη σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού και των ποιοτικών προϊόντων αυτής της γης.

Αυτός ο νέος δυναμισμός, η νέα αυτοπεποίθηση που αναδύεται μέσα από την περιπέτεια της πανδημίας, μπορεί έτσι να ιδωθεί ως μια εύστοχη μεταφορά για ολόκληρη την εθνική μας οικονομία – που παρά τις μεγάλες και διαδοχικές δυσκολίες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία όχι μόνο αντέχει αλλά και αποδεικνύει στην πράξη τις προοπτικές της.

Και αυτό το καταφέρνει χάρη σε δύο στενά αλληλένδετους παράγοντες:

Ο πρώτος είναι βεβαίως η εργατικότητα, το πείσμα και η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων της προκοπής και της δημιουργίας που παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν το βάζουν κάτω.

Ο αγροτουρισμός αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε χώρες του εξωτερικού.

Η τοπική κοινωνία μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη από την ανάπτυξη του αγροτουρισμού όπως την διατήρηση του τοπικού πληθυσμού και των νέων ανθρώπων στην περιοχή , την ενίσχυση της αγροτικής ζωής και παραγωγής την ενδυνάμωση του οικονομικού εισοδήματος των ντόπιων, την αποτροπή της ερήμωσης των ορεινών αλλά και των μειονεκτικών περιοχών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Όμως μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση, δύο χρόνια πανδημίας και ενόψει μίας ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης είναι πιο αναγκαία από ποτέ η εκπόνηση στρατηγικών για την προώθηση τοπικών προϊόντων ποιότητας με προστιθέμενη αξία.

ολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν και βοηθούν στην διοργάνωση της Έκθεσης και σας εύχομαι καλή επιτυχία.»

Αφήστε μια απάντηση