Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Η Δημοτική Αρχή Χρόνη ιδιωτικοποιεί την υπηρεσία καθαριότητας.

0

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στην συνεδρίαση της στις 15/06/2022 αποφάσισε παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε Νέα και Παλαιά Επίδαυρο σε ιδιώτη (ΑΔΑ: ΨΚΤΚΩΡΨ-4Θ6).

Αυτή η απόφαση δεν ήρθε τυχαία. Εδώ και χρόνια και η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και οι προηγούμενες, υλοποιούν τις κατευθύνσεις όλων των κυβερνήσεων -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ- που, διαδοχικά και με σχέδιο, απαγορεύουν τις προσλήψεις, μειώνουν και απαξιώνουν το προσωπικό των Δήμων, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, ενισχύουν την ανταποδοτικότητα, αυξάνουν την τοπική φορολογία και υποβαθμίζουν τις δημοτικές υπηρεσίες.

Η απόφαση αυτή μάλιστα έρχεται να υλοποιηθεί στο μέσο του καλοκαιριού με διάρκεια για τρεις μήνες (15/07-15/10) με κόστος 37.076,00€. Η δημοτική αρχή έτσι εκμεταλλεύεται την τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών (55%) που έκανε εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης για να μπουκώσει με ζεστό χρήμα σκουπιδοεργολάβους με απευθείας αναθέσεις. Είναι προφανές πως τα τρία άτομα προσωπικό που θα απασχοληθούν στον εργολάβο με όχημα και καύσιμα του Δήμου θα κόστιζαν πολύ λιγότερο σαν εργαζόμενοι του Δήμου. Πλέον ετοιμάζονται και για το επόμενο βήμα που θα είναι οι απολύσεις.

Η δημοτική παράταξη Χρόνη μαζί με την παράταξη Γαλάνη που πήραν την ευθύνη της απόφασης παραχώρησης ενός νευραλγικού δημοτικού τομέα δεν λένε πως:

α) Η Δημοτική Αρχή , αξιοποιεί το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΝΔ για να περάσει την σχετική απόφαση με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και όχι του δημοτικού συμβουλίου!

β )Το μειωμένο προσωπικό στο δήμο έχει και την δική τους υπογραφή ,αφού όλα αυτά τα χρόνια αποδέχτηκαν, συνδιαμόρφωσαν, εφάρμοσαν όλες τις διοικητικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που απαγόρευαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την συνεχή μείωση των κονδυλίων που πέρασαν όλες οι κυβερνητικές πλειοψηφίες στους προϋπολογισμούς.

γ) οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης όλων των άλλων παρατάξεων, δεν μπορεί να κρύψει την αγαστή συνεργασία και συμφωνία στα πολύ σημαντικά και στρατηγικής σημασίας ζητήματα όπως εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση, ανταποδοτικότητα, τοπική φορολόγηση, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ανακύκλωση ανεργίας και ομηρία.

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση στρώνει το έδαφος για ισοπέδωση του δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσιών του δήμου, ανοίγει δρόμο σε επιχειρηματικά συμφέροντα που ονομάζουν τα εργασιακά δικαιώματα παθογένειες και εμπόδια για την κερδοφορία τους και προϋποθέτει λιγοστές θέσεις εργασίας με ελαστικές εργασιακές συνθήκες-λάστιχο και από την τρύπια λαϊκή τσέπη να ακριβοπληρώσει υπηρεσία που όφειλε να διασφαλίζεται με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Καλούμε το λαό να διεκδικήσει:

· Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες Καθαριότητας – Πράσινου

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

· Καμία εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα

· Κρατική χρηματοδότηση, επαρκή και πλήρη, για τη λειτουργία των δήμων.

· Κατάργηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών όπως στην καθαριότητα.

· Μείωση της τοπικής φορολογίας που επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά .

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου

Μπουρδάκος Ναπολέων

Δημοτικός Σύμβουλος

Αφήστε μια απάντηση