Οταν το Φεστιβάλ Επιδαύρου έριχνε αυλαία το μακρινό 1978 (video).

0

Με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη έκλεισε το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 20 Αυγούστου και με την αφορμή αυτή το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή “Θεατρική Εβδομάδα” που πριν από 44 ακριβώς χρόνια ενημέρωνε το κοινό για τη καταληκτήρια παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου 1978 και παρουσίαζε μια ανασκόπηση του θεσμού των Επιδαυρίων μέσα από αφηγήσεις των κατοίκων του Λυγουριού και της Παλαιάς Επιδαύρου. Επιμέλεια-παρουσίαση: Δανάη Στρατηγάκη

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, η οποία προβλήθηκε στις 25 Αυγούστου 1978, γίνεται αναφορά στην παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου και με την οποία έληγαν τα Επιδαύρια ’78. Στη συνέχεια οι κάτοικοι θυμούνται με συγκίνηση τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, πριν από την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, καθώς και γνωστά ή άγνωστα περιστατικά από τον πρώτο καιρό του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Στην εκπομπή μιλάει ο ιδιοκτήτης του πρώτου ξενοδοχείου στην Επίδαυρο ενώ κάτοικοι της Παλαιάς Επιδαύρου περιγράφουν επίσης πώς το Φεστιβάλ συνέβαλε στην ανάπτυξη του χωριού τους. Προβάλλονται στιγμιότυπα από παραστάσεις αρχαίου δράματος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου του 1978 όπως στο απόσπασμα, όπου παρακολουθούμε πλάνα από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Α. Μινωτή, (σκηνογραφία-ενδυματολογία: Δ. Φωτόπουλος, χορογραφία: Μαρία Χορς, σύνθεση: Μ. Θεοδωράκης).

Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/…/anaskopisi-toy-thesmoy-ton…/

Αφήστε μια απάντηση