Γιάννης Σαρρής : Παντελή έλλειψη επίγνωσης της σοβαρότητας της κατάστασης για το νερό στο Λυγουριό.

0

Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και είναι αναγκαίο για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη. Αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο , απαραίτητο για την ανάπτυξη αλλά και την επιβίωση της ανθρωπότητας .

Όμως αν και η αξία του είναι αυτονόητη δεν χρήζει , δυστυχώς , στο Δήμο Επιδαύρου τον τελευταίο καιρό της απαραίτητης μέριμνας που απαιτείται για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Γεγονός που αποδεικνύεται από την επίσημη ανακοίνωση των αρμόδιων Υγειονομικών Υπηρεσιών για την εμφάνιση κρουσμάτων σαλμονέλας αλλά και την μεταφορά πολλών συνδημοτών μας σε δομές υγείας όπου νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. 

Είναι γεγονός πως το πρόβλημα που προέκυψε με την μόλυνση του πόσιμου νερού θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε αλλού , όμως το θέμα είναι πώς θα έπρεπε μια δημοτική αρχή να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση που έχει άμεσες και επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών . 

Η εξέλιξη των γεγονότων απ΄ την αρχική ενημέρωση του Κ.Υ. Λυγουριού για εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις τόσο της ΔΕΥΑΕΠ όσο και της δημοτικής αρχής , καταδεικνύουν αρχικά την παντελή έλλειψη επίγνωσης της σοβαρότητας της κατάστασης , έπειτα την αδυναμία στο συντονισμό για την επίλυση του προβλήματος και τέλος την εμφανή προσπάθεια από πλευράς δημοτικής αρχής τόσο της αποποίησης της αποκλειστικής ευθύνης ( …η περίεργη υγειονομική , μικροβιολογική κατάσταση…) όσο και της αγωνιώδους απόπειρας καθησυχασμού των πολιτών με τρία δελτία τύπου. 

Με , ταυτόχρονα , καταγγελτικο λόγο απέναντι σε όσους τόλμησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους , εμπαίζοντας μάλιστα τους πολίτες με το να τους προτρέπουν να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής. 

Στις 02/09/22 εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΔΕΥΑΕΠ για την μη χρήση πόσιμου νερού. Εύλογα τίθεται το ερώτημα στον απλό πολίτη :Πόσο σοβαρά θα πρέπει να λαμβάνει υπ΄οψιν του τις ενημερώσεις του δήμου και της ΔΕΥΑΕΠ όταν δεν είναι ξεκάθαρες ; 

Μπορεί ή όχι να εμπιστεύεται τους ανθρώπους που καλούνται να χειριστούν τόσο σοβαρά θέματα; Υπάρχει αξιοπιστία στο λόγο τους ή όλα, τελικά, θυσιάζονται στο βωμό της μικροπολιτικής και της βιτρίνας ; 

Προκειμένου για την διαφάνεια της κατάστασης αρχικά όφειλε ο Δήμος να αντιδράσει άμεσα με ανακοινώσεις αφουγκραζόμενος τις ανησυχίες των πολιτών και όχι να προσπαθεί με τακτικές απόκρυψης και αποσιώπησης του θέματος επί σειρά ημερών να προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις. 

Για την ουσία της υπόθεσης τώρα , τα ερωτήματα που εύλογα γεννώνται είναι : 

Η ΔΕΥΑΕΠ κάνει ότι προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ; 

Εφαρμόζει τις εγκυκλίους με τις συγκεκριμένες οδηγίες που αναφέρονται σε αυτές ; 

Το πρόβλημα εστιάζεται στη μη σωστή διοχέτευση του χλωρίου αρχικά στο αντλιοστάσιο και συμπληρωματικά στην δεξαμενή νερού. 

Επιτρέπεται η δεξαμενή νερού να έχει ρωγμή και να γίνεται διαρροή νερού ; 

Το βιβλίο καταχώρησης των μετρήσεων που θα πρέπει να τηρείται ενημερώνεται όπως προβλέπεται ; 

Το αρχείο είναι ενημερωμένο με δειγματοληψίες και αναλύσεις σε μηνιαία βάση; 

Στη συντήρηση κάθε αντλιοστασίου ελέγχεται ο μηχανισμός εκτόξευσης του χλωριοτή ή έχει κολλήσει προ πολλού; 

Αναφέρω όλα τα ανωτέρω με τον συλλογισμό ότι εάν υπήρχε υπευθυνότητα από την πλευρά της ΔΕΥΑΕΠ και κατ΄επέκταση από την Δημοτική αρχή και ακολουθούσαν κατά γράμμα αυτά τα όποια προβλέπονται δεν θα φτάναμε σε αυτή την τραγική κατάσταση,  η οποία όπως εξελίχτηκε δείχνει ξεκάθαρα μια δυσλειτουργία από την Δημοτική αρχή . Το συμπέρασμα που βγάζει κάθε καλοπροαίρετος είναι ότι όλα όσα αναφέρονται ανωτέρω εάν είχαν εφαρμοστεί δεν θα είχαμε το αποτέλεσμα αυτό. Είμαστε στο 2022 και δεν δείχνουμε την ανάλογη σοβαρότητα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. 

– Οι διαστάσεις της υπόθεσης αυτής είναι – άκρως – επικίνδυνες. 

– Η Δημόσια υγεία απειλείται άμεσα . 

– Η έλλειψη αντανακλαστικών και η ανικανότητα των ιθυνόντων είναι τραγική και εγείρει τεράστια ανησυχία. 

– Η πολιτική ευθύνη είναι σοβαρότατη και οφείλει κάποιος να την αναλάβει. 

– Η εμπιστοσύνη προς την δημοτική αρχή επλήγη ανεπανόρθωτα . 

– Τα παχιά λόγια περί εξυγίανσης της ΔΕΥΑΕΠ κατέρρευσαν με παταγώδη θόρυβο στην ουσία του θέματος. 

– Το κύμα οργής της κοινής γνώμης διογκώνεται καθημερινά και απαιτεί όχι μόνο εξηγήσεις αλλά και παραιτήσεις . 

Προτρέπω, λοιπόν , την Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει άμεσα δημοτικό συμβούλιο για ενημέρωση των πολιτών και των δημοτικών συμβούλων . Γιατί απαιτείται επαγρύπνηση και σοβαρότητα σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η δημόσια υγεία , το οποίο δεν επιδέχεται κανένα περιθώριο πολιτικής εκμετάλλευσης . 

Ιωάννης Σαρρής.

Αφήστε μια απάντηση