Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ελαιολάδου σε όλες τις μεγάλες αγορές, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Με τις καλύτερες προοπτικές από την άποψη της τιμής, αλλά και της ποιότητας, έχει αρχίσει σιγά-σιγά η συγκομιδή της ελιάς και στην περιοχή του Δήμου Επίδαυρου με την τιμή να κυμαίνεται πάνω από τα 4 Ευρώ το κιλό .

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το παρατηρητήριο αγοράς αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 4% τον τελευταίο μήνα και κατά 15% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Άλλες σχετικές αγορές, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, παρουσίασαν επίσης άνοδο 2% τις τελευταίες 30 ημέρες, με τις τιμές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου να αυξάνονται κατά 12% τους προηγούμενους 12 μήνες, ενώ αντίστοιχα της Ιταλίας κατά 4%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει όμως ότι αύξηση υπάρχει και για τα ελαιόλαδα χαμηλότερης ποιότητας, του (κοινού) παρθένου και του μειονεκτικού ελαιολάδου (λαμπάντε). Η ΕΕ αναφέρει σαν παράδειγμα την Ελλάδα, στην οποία η τιμή των παρθένων ελαιολάδων αυξήθηκε κατά 59% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Η αύξηση των τιμών του παρθένου και του λαμπάντε ελαιολάδου είχε προβλεφθεί εγκαίρως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένης της αναταραχής στην αγορά φυτικών ελαίων που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των χαμηλών προσδοκιών για την παραγωγή ελαιολάδου για την 2022/2023 στις κύριες χώρες παραγωγής.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x