Ανοδικά κινούνται οι τιμές του ελαιολάδου σε όλες τις μεγάλες αγορές, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

0

Με τις καλύτερες προοπτικές από την άποψη της τιμής, αλλά και της ποιότητας, έχει αρχίσει σιγά-σιγά η συγκομιδή της ελιάς και στην περιοχή του Δήμου Επίδαυρου με την τιμή να κυμαίνεται πάνω από τα 4 Ευρώ το κιλό .

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το παρατηρητήριο αγοράς αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 4% τον τελευταίο μήνα και κατά 15% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Άλλες σχετικές αγορές, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, παρουσίασαν επίσης άνοδο 2% τις τελευταίες 30 ημέρες, με τις τιμές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου να αυξάνονται κατά 12% τους προηγούμενους 12 μήνες, ενώ αντίστοιχα της Ιταλίας κατά 4%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει όμως ότι αύξηση υπάρχει και για τα ελαιόλαδα χαμηλότερης ποιότητας, του (κοινού) παρθένου και του μειονεκτικού ελαιολάδου (λαμπάντε). Η ΕΕ αναφέρει σαν παράδειγμα την Ελλάδα, στην οποία η τιμή των παρθένων ελαιολάδων αυξήθηκε κατά 59% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Η αύξηση των τιμών του παρθένου και του λαμπάντε ελαιολάδου είχε προβλεφθεί εγκαίρως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένης της αναταραχής στην αγορά φυτικών ελαίων που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και των χαμηλών προσδοκιών για την παραγωγή ελαιολάδου για την 2022/2023 στις κύριες χώρες παραγωγής.

Αφήστε μια απάντηση