Σπάει το φράγμα των 5ευρώ το ελαιόλαδο.

0

Σιγά σιγά και όσο προχωράει η παραγωγή η τιμή του ελαιόλαδου φάτνη κοντά στα 5 ευρώ!

Εδώ και μερικές ημέρες, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, συμβατικής παραγωγής, έχουν σπάσει το φράγμα των 6 ευρώ το κιλό στην αγορά του Μπάρι, με περιοχές όπως η Σικελία να βρίσκονται πλέον πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό.

Με την παραγωγή της χώρας να προσεγγίζει στο «καλό σενάριο» τους 208.000 τόνους, δεν χωρά αμφιβολία ότι για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο 2022-23, απλά δεν υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο να ικανοποιήσει την εσωτερική αγορά, πόσο μάλλον τα συμβόλαια εξαγωγής της χώρας.

Η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ στην Ισπανία, όπου τα ελαιόλαδα που βγαίνουν αυτές τις εβδομάδες στα ελαιοτριβεία, διαπραγματεύονται μεταξύ των 5,40 έως 5,70 ευρώ το κιλό, ενώ τα λιγοστά αποθέματα της περσινής χρονιάς, βρίσκονται πάνω από τα 5,20 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή των έξτρα παρθένων ελαιολάδων στην Ισπανία, διαμορφώνεται μέχρι αργά το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου, στα 5,22 ευρώ το κιλό. Αν τα 5 ευρώ φάνταζαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μια μοναδική ευκαιρία για τα αγουρέλαια των Αγίων Αποστόλων, αξίζει να κοιτάξει κανείς τις μέσες τιμές των λαμπάντε στην ισπανική αγορά, τα οποία βρίσκονται στα 4,87 ευρώ το κιλό, ενώ ο ισπανικός Τύπος έχει καταγράψει ακόμα και τα 5 ευρώ για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα.

Τα τελευταία στοιχεία, δείχνουν ότι οι πωλήσεις Νοεμβρίου θα βρεθούν κοντά στους 117.000 τόνους ελαιολάδου, σύμφωνα με το Olimerca, όσο δηλαδή ήταν και τον Σεπτέμβριο. Με αυτούς τους ρυθμούς, οι συντελεστές της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου διαπιστώνουν πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου (Σεπτέμβριος 2023) δεν θα υπάρχει ίχνος ελαιολάδου στις δεξαμενές. Προκειμένου να «βγει» η χρονιά, δεδομένης της παραγωγής που δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 700.000 με 750.000 τόνους, θα χρειαστεί οι μέσες μηνιαίες πωλήσεις να περιοριστούς στους 75.000 τόνους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι θέμα χρόνου οι ανοδικές πιέσεις να επεκταθούν στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λακωνία, μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν πληρωθεί κοντά στα 6 ευρώ το κιλό, με την αγορά σε γενικές γραμμές να βρίσκεται πάνω από τα 5,15 με 5,20 ευρώ το κιλό στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Λακωνίας. Στους Γαργαλιάνους υπάρχουν αναφορές για 5,20 ευρώ το κιλό, ενώ κοντά στο όριο των 5 ευρώ βρίσκεται και η Κρήτη, με τον ΑΣ Ζάκρου να έχει ήδη κλείσει ποσότητα 30 τόνων στα 5,01 ευρώ το κιλό.

Αφήστε μια απάντηση