Τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια στην Επίδαυρο με “Αντιγόνη”!

0

Αποσπάσματα από τη σπουδαία και πάντα επίκαιρη τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη»  παρουσίασαν  μαθητές του Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων στο ομορφότερο θέατρο του κόσμου, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Οι νεαροί μαθητές-ηθοποιοί απέδωσαν με επιτυχία την ψυχική διάσταση των ηρώων και τα διαχρονικά διδάγματα της σοφόκλειας τραγωδίας. Το κοινό καμάρωσε μια δυναμική και υπερήφανη Αντιγόνη, που αυτοθυσιάζεται στον βωμό της ηθικής και των αξιών• παρακολούθησε τη φθίνουσα –από την αλαζονεία μέχρι τη συντριβή- πορεία του Κρέοντα• διέκρινε τον συναισθηματισμό και την αβουλία της Ισμήνης και το πάθος του Αίμονα να υπερασπιστεί το δίκαιο και την αγάπη. Η δε πυκνότητα και  αρμονία της διήγησης του Άγγελου μετέφερε στους θεατές τη σπαρακτική συντριβή του ανθρώπου, ως απόρροια του εγωισμού και των εσφαλμένων επιλογών του.

Τέλος, οι μαθήτριες που ανέλαβαν τον ρόλο του χορού μετέδωσαν στους θεατές τη δύναμη της αγάπης απαγγέλλοντας στα αρχαία ελληνικά, με ρυθμικό λόγο και κίνηση, το πιο γνωστό απόσπασμα από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, το «Έρως ανίκατε μάχαν …». Μοναδική και συγκινητική χαρακτήρισαν την εμπειρία τους οι συμμετέχοντες στο δρώμενο μαθητές, οι οποίοι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού και τα συγχαρητήρια των υπεύθυνων του θεάτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση ήταν ενταγμένη σε τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε το σχολείο στο Σοφικό Κορινθίας(The Ranch), στον Αρχαιολογικό χώρο Ασκληπιείου Επιδαύρου και στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούνται από τους μαθητές κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Καθηγήτρια συντονισμού η φιλόλογος Κατερίνα Κουιμτζή.

Αφήστε μια απάντηση