Εκλογές 2023: Στις 7 ανοίγουν οι κάλπες – Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

0

Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες στις 21/5 – Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτές

Σε όλη τη χώρα, οι κάλπες θα ανοίξουν την ίδια ώρα το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου, δηλαδή στις 07:00. Θα μείνουν ανοιχτές για να προσέλθουν οι πολίτες και να ψηφίσουν για 12 ώρες και θα κλείσουν στις 19:00.

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Για να μάθετε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023, πρέπει να αρχικά να μπείτε στην υπηρεσία του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

  • είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
  • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Πού ψηφίζω σαν ετεροδημότης το 2023

Για τους ετεροδημότες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι ετεροδημότες ψηφίζουν:

  • Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
  • Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τα Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών συστήνονται μόνον για τις Εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές και διακρίνονται σε:

  • μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες
  • αμιγή όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια

Εάν είστε ετεροδημότης και θέλετε να μάθετε πού ψηφίζετε, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα που περιγράφονται παραπάνω.

Εκλογές 2023: Πόσοι σταυροί μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου, οι σταυροί προτίμησης που βάζετε στην εκλογική περιφέρεια της Αργολίδας είναι ένας (1).

Αφήστε μια απάντηση