ΚΚΕ Επιδαύρου: Χωρίς τέλος ο Γολγοθάς του λαού για να βρει την υγειά του.

0

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Αργολίδας όταν προσπαθεί να βρει την υγειά του. Το εδώ και χρόνια απαξιωμένο και διαλυμένο σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. 

Προεκλογικά όλοι βγήκαν να τάξουν πως όταν εκλεγούν θα πάρουν το μαγικό ραβδάκι τους και θα εξαφανίσουν τα προβλήματα. Δεν είναι μόνο η άθλια κατάσταση των δομών υγείας με τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κ.Υ. που αντιμετωπίζει ο λαός, ή ότι ακόμα και μικρά παιδιά διασχίζουν όλη την Αργολίδα χαροπαλεύοντας για να βρουν ένα γιατρό και τελικά τους διώχνουν γιατί δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Ο λαός έχει να αντιμετωπίσει και την υποκρισία με την οποία απαντάνε στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων οι κυβερνώντες. 

Το παράδειγμα της περιοχής της Επιδαύρου είναι χαρακτηριστικό. Ενώ ο λαός ζητά ένα πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας με Περιφερειακά Ιατρεία σε όλα τα χωριά, η ΄΄απάντηση΄΄ σε αυτό ήταν η ΄΄εφάπαξ΄΄ παρουσία μερικών γιατρών του νοσοκομείου Ναυπλίου , και αυτό για 3 μόνο ημέρες πριν τις εκλογές. Προεκλογική στάχτη στα μάτια δηλαδή!!! Ούτε κουβέντα φυσικά για ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων, ενώ αυτό που συμβαίνει τώρα είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας γιατρός κάθε 15 μέρες, που το μόνο που προλαβαίνει να κάνει είναι συνταγογράφησεις φαρμάκων. 

Γιατί παρακολούθηση και ρύθμιση χρόνιων και οξέων νοσημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπό αυτές τις συνθήκες. ‘Έτσι κάτοικοι ολόκληρων χωριών μένουν ουσιαστικά χωρίς γιατρό ενώ και το Κέντρο Υγείας Λυγουριού λειτουργεί χωρίς ένα σωρό ειδικότητες όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια αυτές υπήρχαν (πχ Παιδίατρος, Μικροβιολόγος, Ακτινολόγος κλπ). Ειδικότητες και υποδομές (πχ ακτινολογικό) που θα μπορούσαν να προσφέρουν πραγματικές και ουσιαστικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη. Η συνεχιζόμενη διάλυση των όποιων στοιχειωδών υποδομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επί όλων των κυβερνήσεων έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δομών κατά 50% και του προσωπικού κατά 60% τα τελευταία 15 χρόνια. Βήμα-βήμα η πολιτική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εκχώρησε αρμοδιότητες της ΠΦΥ, της προστασίας του παιδιού, των ΑμεΑ, των ψυχικά νοσούντων, των χρονίως πασχόντων σε ιδιώτες, «ιδρύματα», «ΜΚΟ», ΝΠΙΔ και κάθε άλλη μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Έχει πλέον αποδειχθεί και είναι ώριμο να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων «κοινωνικών συνεταιρισμών».

Πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.

Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ.

Το βασικό κριτήριο ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να είναι η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ υπερασπίζεται ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό. Καλούμε το λαό της Επιδαύρου να παλέψει για τη βελτίωση της ζωής του και να διεκδικήσει την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και στις 21 Μαΐου, για να είναι ο ίδιος ο λαός δυνατός την επόμενη ημέρα!

Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!

Κ.Ο.Β. ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Αφήστε μια απάντηση