Ερώτηση στη βουλη Σχετικά με τις απολύσεις στην Σελόντα.

0

Ερώτηση σχετικά με τις απολύσεις πέντε εργαζομένων από τον όμιλο «Σελόντα Ιχθυοτροφεία ΑΕΓΕ» κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας. 

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης έχει ως εξής:

«Ο όμιλος “Σελόντα Ιχθυοτροφεία Α.Ε.Γ.Ε” προχώρησε σε πέντε άδικες απολύσεις. Συγκεκριμένα ο ένας απολυμένος εργαζόμενος στο συσκευαστήριο του ομίλου στη Νέα Επίδαυρο Αργολίδας, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, ο οποίος υπερασπίστηκε την επαναπρόσληψη των 4 απολυμένων συναδέλφων του που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι επανειλημμένη βέβαια η συνδικαλιστική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου εργαζόμενου, καθώς το Μάρτη του 2019 διώχθηκε ξανά για τη δράση του από την εργοδοσία.

Η εργοδοσία του ομίλου “ΣΕΛΟΝΤΑ” χρησιμοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές πρακτικές με την παράνομη προσκόμιση ποινικού μητρώου, με βλαπτική μεταβολή και αλλαγή πόστου, με απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του συγκεκριμένου εργαζόμενου, από το διευθυντή της μονάδας.

Για τις απολύσεις των τεσσάρων εργαζομένων που είναι ξεκάθαρα εκδικητικές και τρομοκρατικές, για παράδειγμα μια εκ των απολυμένων συνταξιοδοτείται την άνοιξη του 2020, η εργοδοσία χρησιμοποίησε ανυπόστατες δικαιολογίες, ότι η παραγωγή είναι μειωμένη και “δεν έχει δουλειά”, την ώρα που ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι από τους πιο δυναμικούς και εξαγωγικούς στη χώρα, η παραγωγή είναι σε ανοδικά επίπεδα με μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια και είναι κυρίαρχη η θέση της χώρας στον κλάδο σε επίπεδο ΕΕ.

Από στοιχεία της ίδιας της εταιρείας προκύπτει ότι το ποσοστό των εξαγωγών κατά το 2017 σε έτοιμο προϊόν/ψάρι ανήλθε σε 88% των συνολικών πωλήσεων ψαριών και είναι αυξημένο κατά 3,1% έναντι του 2016. Η επίδοση αυτή υποδηλώνει τον έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα και την εξωστρέφεια του Ομίλου.

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά μειωμένη είναι η παραγωγή, παράλληλα, η εταιρεία, “δανείζεται” εργαζόμενους από άλλη ιχθυοτροφική μονάδα της περιοχής, καθώς και από εργολαβικό συνεργείο.

Η εργοδοσία του ομίλου “ΣΕΛΟΝΤΑ” προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της, επιβάλλει μέτρα που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα καταπατώντας ακόμα και τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η μεθόδευση να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο εργαζόμενο αποβλέπει, πέρα από τον ίδιο, στο να τρομοκρατήσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να μην υπάρχει καμιά φωνή διεκδίκησης στο χώρο.

Ερωτάταιο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για:

  • Να σταματήσει η δίωξη και στοχοποίηση του συγκεκριμένου εργαζόμενου και να σταματήσει η συνδικαλιστική παρεμπόδιση.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι στη δουλειά τους».

Αφήστε μια απάντηση