Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου : Χωματερή με περιτύλιγμα και έρχονται νέα χαράτσια.

0

Δάνεια, σήψη, χωματερή και ΜΚΟ στο Δήμο Επιδαύρου

Με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στο τελευταίο  δημοτικό συμβούλιο θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

 Σε εκτός ημερησίας διάταξης θέμα ψηφίστηκε η σύναψη δανείου μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δάνειών και του Δήμου Επιδαύρου. Θεωρούμε αυτήν την εξέλιξη πολύ ανησυχητική καθώς σε ένα έργο προϋπολογισμού 1,800,000 ευρώ, για αγροτική οδοποιία,  ο Δήμος καλείται να βάλει 932.000 ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα  868.000 συνάπτει δάνειο και τυχόν αδυναμία του κράτους να το αποπληρώσει θα μεταφέρει και αυτό το ποσό στις πλάτες των δημοτών. Η θέση μας είναι ότι αυτά τα αναγκαία έργα για την αγροτική παραγωγή που θα βοηθήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και να μην επιβαρυνθούν άλλο οι δημότες με οποιαδήποτε τρόπο.

Βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη στους θεσμούς του κράτους

Στο 1ο θέμα το Δ.Σ. παρέλαβε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που ανέφερε έλλειμμα 176.000 ευρώ στις σχολικές επιτροπές. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα καθώς τέτοια φαινόμενα είναι συχνά στο σύστημα που πιστά υπηρετούν όλες οι άλλες παρατάξεις. Καπιταλισμός χωρίς διαφθορά δεν υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό πως και σε αυτήν την περίπτωση οι υπηρεσίες του κράτους είναι αυτές που δεν ήρθαν ποτέ να ελέγξουν και με τους νόμους του κράτους αδικήματα παραγράφτηκαν. Η θέση μας είναι να προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για να τιμωρηθούν  οι ένοχοι και να επιστρέψουν τα λεφτά στα σχολεία και στα παιδιά μας. Ο διαδικτυακός καυγάς που στήθηκε για την ερμηνεία του πορίσματος δεν ωφελεί πουθενά, ειδικά όταν τα προβλήματα των σχολείων παραμένουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια όλοι τους δεν λένε κουβέντα

  • για την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών,
  • για το ότι δεν γίνονται προσλήψεις εκπαιδευτικών και το σχολικό σύστημα βασίζεται στους χιλιάδες αναπληρωτές που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους!
  • για τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάνονται, καθώς καθυστερούν να γίνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών.

Φυσικά δεν είπαν τίποτα ούτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία εν καιρώ πανδημίας, εν μέσω της οποίας η κυβέρνηση ψήφισε νόμους ανάμεσα στους οποίους και  αυτός για την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα! Ούτε κουβέντα δηλαδή για τις  διεκδικήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων όπως:

  • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης. Ενίσχυση των δομών για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών και αξιοποίηση χώρων και αιθουσών, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
  • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους .
  • Κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών που βρίσκονται σε καραντίνα.

Χωματερή με περιτύλιγμα και έρχονται νέα χαράτσια

Στο 3ο Θέμα ψηφίστηκε το σχέδιο αποβλήτων. Ενσωματώθηκε στην ουσία σε αυτό, ο χώρος που θα γίνει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δηλαδή  μια χωματερή με περιτύλιγμα. Εγκατάσταση που θα την πάρει προίκα η ΤΕΡΝΑ  μόλις ολοκληρώσει το εργοστάσιο στη Τρίπολη. Αυτό που δεν συζήτησε βέβαια η δημοτική αρχή είναι πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι δημότες για να πληρώνουν αυτή τη διαχείριση, αφού το μόνο εγγυημένο θα είναι η κερδοφορία του ιδιώτη για 28 χρόνια. Η θέση μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

Ακόμα μία ΜΚΟ στο Δήμο Επιδαύρου

Τέλος είχαμε την συμμέτοχή του Δήμου σε ακόμα μία ΜΚΟ (Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη). Οι ΜΚΟ όπως και οι αναπτυξιακές είναι ένα εργαλείο πολύ παλιό, διεφθαρμένο και σάπιο που σκοπό έχουν να περάσουν κομμάτια υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο ιδιωτικό κεφάλαιο αντικαθιστώντας το ρόλο των υπηρεσιών του Δήμου, θέτοντας το προσωπικό του στο περιθώριο  και ανοίγοντάς το δρόμο για νέες εργασιακές σχέσεις. Έτσι και αυτή είναι που θα τρέξει τις διαδικασίες για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Για το πόσο προσφέρουν αυτές οι ΜΚΟ στους δήμους δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει το αποτέλεσμα της συμμετοχής του δήμου μας εδώ και πολλά χρόνια στο Δίκτυο ελληνικών γεύσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όποτε βγαίνει ένα σκάνδαλο στην επικαιρότητα πάντα υπάρχει από πίσω μια αναπτυξιακή ή μια ΜΚΟ. Η θέση μας είναι ότι ένας Δήμος με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες που χρειάζεται δεν έχει ανάγκη από αυτά τα αρπακτικά.

Επίδαυρος 08/03/2020.

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου

Μπουρδάκος Ναπολέων

Δημοτικός Σύμβουλος

Αφήστε μια απάντηση