10 παραστάσεις στο Μεγάλο και 8 στο Μικρό Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το καλοκαίρι (βίντεο).

0

Η Παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 έγινε από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Αγαπητό Κοινό, με συγκίνηση και ενθουσιασμό σας καλωσορίζουμε και πάλι στο Φε – στιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που θα διεξαχθεί ζωντανά! Αυτό το άλλοτε αυτονόητο εγγενές στοιχείο, της ζωντανής διεξαγωγής μιας παράστασης, έφτασε να αποτελεί σήμερα χαρμόσυνη είδηση, είδηση σχεδόν λυτρωτικής σημασίας. 
Μετά από την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των Θεάτρων και όλων των χώρων Πολιτισμού, εξαιτίας της πανδημίας, ευελπιστούμε ότι το φεστιβαλικό καλοκαίρι θα μας ξαναφέρει κοντά και θα μας θυμίσει, με έμφαση, όσα στερηθήκαμε τον τελευταίο χρόνο: τη χαρά της ανθρώπινης επαφής και τη μοναδική επίδραση της Τέχνης της ζωντανής Τέχνης στη ζωή μας. 


Έχουμε σχεδιάσει να σας παρουσιάσουμε περισσότερες από 80 παραγωγές, δίνοντας έμφαση στους Έλληνες καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες με πολύ έντονο καλλιτεχνικό στίγμα και μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνι – κών γλωσσών. Οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30. Συνολικά στο Φεστι – βάλ θα απασχοληθούν φέτος περί τους 1.800 καλλιτέχνες. 


Επιπλέον, το Φεστιβάλ επεκτείνει τις διεθνείς του συμπαραγωγές στον χώρο των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζοντας φέτος 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς © IOANNA CHATZIANDREOU 5 οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ορισμένα από τα έργα αυτά είναι Ελλήνων δημιουργών, τα οποία μετά από την πρεμιέρα τους στην Αθήνα θα φιλοξενηθούν, ως συμπαραγωγές, σε σκηνές του εξωτερικού. Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο πολιτιστικής ανομβρίας, η ευθύνη μας είναι τεράστια, όπως και η όρεξή μας ‒ ο διάλογος πρέπει να ξανανοίξει. Το καλοκαίρι του 2020 το Φεστιβάλ κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα Υποσύνολο από το πρόγραμμα που είχε αρχικά σχεδιάσει. 
Η πανδημία δημιούργησε ειδικές συνθήκες, τις οποίες διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά. Αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση μας, πλέον, αισιοδοξούμε πως το φετινό καλοκαίρι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση και με τρόπο που να εγγυάται, πάνω απ’ όλα, την ασφάλεια του κοινού, των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του Φεστιβάλ. Η πανδημία, άλλωστε, δεν υπήρξε μόνο εμπόδιο για τον Οργανισμό. Μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Έτσι αποφασίσαμε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, να επεκτείνουμε τη δράση μας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 
Με τον σχεδιασμό καινούργιων ερευνητικών προγραμμάτων, μεταδόσεις παραστάσεων και συναυλιών, αλλά και πρωτότυπα ψηφιακά έργα, όπως τα Radio Plays, το Φεστιβάλ προσέφερε στο κοινό υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά έργα και στάθηκε δίπλα στους καλλιτέχνες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αναγκαστικής αποχής. Παράλληλα, μέσα από δημόσια διαγωνιστική διαδικασία, ανασχεδιάσαμε την ταυτότητα του Οργανισμού μετά από περίπου 25 χρόνια, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην οπτική επικοινωνία μας. 
Ευχόμαστε η ταυτότητα αυτή, που εκφράζει με τόλμη και ευελιξία τους ποικίλους, νέους στόχους του Οργανισμού αλλά και την ιστορική του συνέχεια, να συντροφεύσει το Φεστιβάλ για πολλά χρόνια.Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου υποστηρίζουμε ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα στην ιστορία των Επιδαυρίων, με 10 πρεμιέρες. Οι παραστάσεις θα παίζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα –Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή–, από τον Ιούνιο μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις σκηνοθεσίες έμπειρων σκηνοθετών και σκηνοθετριών, που έχουν ήδη δοκιμαστεί στον στίβο της Επιδαύρου, αλλά και τεσσάρων δημιουργών που φέτος θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο Αργολικό θέατρο. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε μια διεθνή μας συμπαραγωγή σε παγκόσμια πρεμιέρα, με ένα νέο έργο, που μεταφέρει τον μύθο του Οιδίποδα στο σήμερα. 


Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου 


Ο προγραμματισμός μας για το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου κρύβει πολλές εκπλήξεις. Σπάει το χρονικό όριο του Ιουλίου και εκτείνεται έως τα τέλη Αυγούστου. Ξεκινά με το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος, που θα λάβει χώρα εκεί τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του Αρχαίου Δράματος, in situ. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζoυμε τον νέο θεματικό κύκλο υπό τον τίτλο Contemporary Αncients. Στη βάση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού για τη Μικρή Επίδαυρο βρίσκεται μια πρωτοβουλία για την οποία αισθάνομαι μεγάλο ενθουσιασμό. 


Πρόκειται για την ανάθεση της συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμένων από το Αρχαίο Δράμα, σε Νεοέλληνες συγγραφείς, ειδικά για το ανέβασμά τους στη Μικρή Επίδαυρο. Τέσσερις συγγραφείς εντελώς διαφορετικού ύφους, δύο άντρες και δύο 9 γυναίκες, γράφουν από ένα σύγχρονο έργο, που συνομιλεί με μια Αρχαία Τραγωδία. Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, στηρίζουμε την έκδοση των έργων αυτών στο πλαίσιο μιας ενιαίας θεατρικής σειράς βιβλίων, που εγκαινιάζουμε, και μάλιστα στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα. Έτσι το Φεστιβάλ ανοίγεται δυναμικά και στον εκδοτικό χώρο. 


Το πρόγραμμά μας, όμως, διαθέτει και δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες, ένα έργο Χορού-Περφόρμανς, καθώς και ένα εικαστικό έργο που θα καταλάβει τη Μικρή Επίδαυρο στο δεύτερο μισό του Αυγούστου. Έτσι, το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φέτος, σε συνδυασμό με τις παραστάσεις στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου, θα προσφέρει στους θεατές μας ισχυρές φεστιβαλικές συγκινήσεις, σε μεγάλο εύρος, κάθε εβδομάδα, για ολόκληρο το καλοκαίρι! Ευχαριστώ από καρδιάς τους καλλιτεχνικούς συμβούλους, τη Διοίκηση, καθώς και κάθε συνεργάτιδα και συνεργάτη στο Φεστιβάλ. Όλοι τους συνέβαλαν με μεγάλη φροντίδα και ενθουσιασμό στην υλοποίηση του φετινού προγραμματισμού. 


Και τώρα, σας περιμένουμε ! 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο Μικρό θέατρο Επιδαύρου

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 

 • ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ Ιππείς 25 – 27 ΙΟΥN 21:00
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ Ιφιγένεια η εν Ταύροις 2 – 4 ΙΟΥΛ 21:00
 • ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ Βάτραχοι 9 – 11 ΙΟΥΛ 21:00
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ Ορέστης 16 – 18 ΙΟΥΛ 21:00
 • ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ Ιχνευταί 23 – 25 ΙΟΥΛ 21:00
 • ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ Φοίνισσες 30 ΙΟΥΛ – 1 ΑΥΓ 21:00
 • ΚΘΒΕ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ελένη 6 – 8 ΑΥΓ 21:00
 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ARS AETERNA ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΝΙΚΑΙΤΗ
 • ΚΟΝΤΟΥΡΗ Βάκχες 13 – 15 ΑΥΓ 21:00
 • ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ ΑΡΗΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ Προμηθέας Δεσμώτης 20 – 22 ΑΥΓ 21:00
 • CHAUBÜHNE – THOMAS OSTERMΕIER ödipus / οιδίποδας 3 – 5 ΣΕΠΤ 21:00

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 

 • ΠΕΤΡΟΣ ΚΛΑΜΠΑΝΗΣ Tora Collective 25 & 26 IOYN 21:30
 • KEYVAN CHEMIRANI & THE RHYTHM ALCHEMY με τη συμμετοχή του ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ  2 & 3 IOYΛ 21:30
 • ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΤΗ Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη 9 & 10 ΙΟΥΛ 21:30
 • ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ* 16 & 17 ΙΟΥΛ 21:30
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΑΣ Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη 23 & 24 ΙΟΥΛ 21:30
 • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ SFORARIS ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΣ Η Φαίδρα καίγεται της Αμάντας Μιχαλοπούλου 30 & 31 ΙΟΥΛ 21:30
 • OSMOSIS ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ Νέο έργο 2021 6 & 7 ΑΥΓ 21:30
 • ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ Ιεροί Λόγοι / COVID-19 13 ΑΥΓ – 5 ΣΕΠΤ 18:00 – 21:00

Αφήστε μια απάντηση