Ναυτομοντελιστική επίδειξη στις 4 Ιουλίου στη λιμνοδεξαμενή του Καρατζά.

0

Στις 4 Ιουλίου 2021 ημέρα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ναυτομοντελιστών στην λίμνη (λιμνοδεξαμενή) του χωριού Καρατζά της Τροιζηνίας στα σύνορα με την Αργολίδα και λίγο μετά την Τραχεία!! 

Με ώρα έναρξης τις 09:00 οι διοργανωτές υπόσχονται να προσφέρουν ένα απολαυστικό θέαμα επίδειξης δύναμης και ταχύτητας!!!

Λίγα λόγια για το χωριό Καρατζά.
Ο Καρατζάς βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. Οι µόνιµοι κάτοικοι του Καρατζά ανέρχονται σε 401 (απογραφή 2001) και η συνολική καλλιεργούµενη έκταση είναι 7575 στρέµµατα, εκ΄ των οποίων αρδεύονται τα 1210 στρέµµατα.
Στον Καρατζά υπάρχουν λείψανα αρχαιοτήτων, και μέχρι πρότινος ο τάφος του Ευαγόρα. Επί τουρκοκρατίας, το χωριό κατεστράφη από τους Τούρκους.

Κατά την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί κατακτητές, μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους, στις 5 Ιουνίου 1944, εκτέλεσαν 23 άνδρες από το χωριό, ηλικίας 18-55 ετών, στον ξεροπόταμο, που βρίσκεται κοντά στο δρόμο Τραχειάς- Κρανιδίου, στο συνοικισμό Νιχώρι.

Κάποιοι κατάφεραν να γλιτώσουν. Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει λιτή αναθηματική μαρμάρινη πλάκα, ενώ στην πλατεία του χωριού, υπάρχει μνημείο για τους εκτελεσθέντες.
Της εκτέλεσης, είχε προηγηθεί ο βασανισμός και η δολοφονία του 18χρονου Βασίλη Μπούρα, τον οποίο είχαν κρεμάσει για τρεις μέρες, στο δρόμο Τραχειάς – Κρανιδίου, στη θέση Νιχωρίτικα. Οι εκτελέσεις των Γερμανών έγιναν ως αντίποινα για την δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή.

Γεωγραφικά, ο Καρατζάς, αποτελεί μια από τις υδρογεωλογικές λεκάνες της Τροιζηνίας. Η λεκάνη του Καρατζά βρίσκεται ανατολικά του Ορθολιθίου και καταλαµβάνει την περιοχή που βρίσκεται προς τα δυτικά έως την Τραχειά και Βοθίκιον.

Η περιοχή καλύπτεται από οφιόλιθους και ραδιολαρίτες. Από τις πραγματοποιηθείσες διασκοπήσεις προέκυψε ότι υπάρχει ασβεστολιθικό υπόβαθρο σε βάθος 90 – 145 µέτρα, µε κλίση προς τα ανατολικά.

Μεταξύ των τριαδικών και ανωκρητιδικών ασβεστολίθων παρεµβάλλεται τεκτονικώς ένα στρώµα οφιολίθων και σχιστοκερατολιθικής διάπλασης. Οι ασβεστόλιθοι που βρίσκονται κάτω από τους οφιολίθους έχουν υδρογεωλογικό ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια, ο Καρατζάς φιλοξενεί ένα σημαντικό έργο για την περιοχή. Πρόκειται για την κατασκευή μια λιμνοδεξαμενής, χωρητικότητας 400.000 κυβικά νερού για την εξυπηρέτηση των πολιτών, και προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.

Καρατζάς, (Καρα-αντζάς) στα τούρκικα, σημαίνει μαύρο σκυλί. Στον Καρατζά ανήκει η Χώριζα, όπου με θέα το Μπούρτζι, υπάρχουν ερείπια Ενετικού κάστρου όπου βρέθηκαν Μυκηναϊκά όστρακα. Νότια του Καραντζά, σε συνέχεια του φαραγγιού της Τροιζήνας περνούσε ο “δρόμος του Θησέα”.

Σήμερα ο Καρατζάς, παρά την γενικότερη απομόνωση και μαρασμό, που πλήττει τα χωριά της Τροιζηνίας, δέχεται αρκετούς επισκέπτες λόγο της γνωστής ταβέρνας του Μπατζάβαλη, στην οποία κάνουν στάση εκδρομείς – κυρίως μοτοσικλετιστές – που επισκέπτονται την Αργολίδα.

Η εικόνες που θα βρει μπροστά του ο επισκέπτης του Καρατζά, είναι χαρακτηριστικές της μορφολογίας, των αγροτικών περιοχών της Αργολικής γης, που κάθε εποχή δίνει το δικό της χρώμα και το δικό της άρωμα, στον ευλογημένο αυτό τόπο.

Αφήστε μια απάντηση