Η Facebook αλλάζει το όνομα της σε Meta.

0

Από Facebook μετονομάζεται σε Meta η μητρική εταιρεία του κορυφαίου κοινωνικού δικτύου, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την αρνητική δημοσιότητα και να σηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών στους χρήστες με κύριο σημείο αναφοράς την εικονική πραγματικότητα.

Ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook, ανακοίνωσε ότι η μητρική εταιρεία θα αλλάξει όνομα και στο εξής θα αποκαλείται Meta, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, από τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι την εικονική πραγματικότητα, όμως οι ονομασίες των διαφόρων υπηρεσιών της θα παραμείνουν ίδιες. Το Facebook θα διατηρήσει το όνομα του σαν social media, όμως πλέον η εταιρεία που θα περιλαμβάνει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp θα ονομάζεται Meta καθώς η επόμενη εποχή θα φέρει τις πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας. «Μάθαμε πολλά, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα», σχολίασε ο Μάρκ Ζούκενμπεργκ, κρίνοντας ότι είναι πλέον καιρός «να οικοδομήσουμε το επόμενο κεφάλαιο», και γι αυτό όπως ανέφερε επέλεξε την λέξη Meta για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού την προηγούμενη μιάμιση ώρα ο Ζούκερμπεργκ παρουσίαζε το metaverse, το «μετασύμπαν» που σύμφωνα με τον ίδιο συνιστά το μέλλον του Ίντερνετ, μετά τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, στο οποίο οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση για να αλληλεπιδρούν, να εργάζονται ή να ψυχαγωγούνται μέσω της τεχνολογίας (π.χ. γυαλιά ή κράνη εικονικής και ενισχυμένης πραγματικότητας).

Οι επικριτές του Facebook σχολίασαν ότι η αλλαγή της ονομασίας είναι ένας ελιγμός περισπασμού, την ώρα που ο κολοσσός πλήττεται από σκάνδαλα και καταγγελίες όσον αφορά την παραπληροφόρηση, το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών αλλά και το σεβασμό στο δικαίωμα του ανταγωνισμού. Η εταιρεία «πιστεύει ότι μια νέα μάρκα μπορεί να την βοηθήσει να αλλάξει το θέμα» συζήτησης, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα μια μη κυβερνητική οργάνωση, το «Πραγματικό Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook», όταν ακόμη κυκλοφορούσαν φήμες για την αλλαγή του ονόματος.

Πάντως ο Ζούκερμπεργκ μιλάει για το metaverse εδώ και μερικούς μήνες και έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και την πρόσληψη 10.000 εργαζομένων στην Ευρώπη για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Αφήστε μια απάντηση