Χρόνης : Αυτή είναι η αλήθεια για την αύξηση στα δημοτικά τέλη.

0

Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 10-12-2021 αποφασίστηκε αύξηση στα δημοτικά τέλη 50% μεσοσταθμικά στις οικίες και 60% στις επιχειρήσεις. 

Η πλειοψηφία φέρει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία του Δήμου αλλά και την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Μια ευθύνη την οποία έχουμε κατανοήσει πλήρως και με αυτή πορευόμαστε στο δημόσιο βίο. 

Είναι “παράδοση” πλέον η αντιπολίτευση να μην ψηφίζει οποιαδήποτε αύξηση, αλλά είναι τουλάχιστον λαϊκισμός να μιλούν άνθρωποι που διαχειρίστηκαν, από θέσεις ευθύνης, το κρίσιμο θέμα των αποβλήτων, σα να το άκουσαν πρώτη φορά! 

Ας τα δούμε ένα – ένα. 

Η “ανεξάρτητη τετράς” μας κατηγορεί ότι έπρεπε να ενισχύσουμε τους επαγγελματίες και να ελαφρύνουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προφανώς δεν διάβασαν ότι από πέρυσι, και όχι από όταν διοικούσαν, ισχύουν ειδικά τιμολόγια για διάφορες κοινωνικές ομάδες που φτάνουν μέχρι και την πλήρη απαλλαγή των δημοτικών τελών! Επίσης τους διαφεύγει ότι την περίοδο της υγειονομικής κρίσης πάρθηκαν συνολικά μέτρα για την ελάφρυνση των επιχειρηματιών! Δείτε τα λίγο! Δεν είναι κακό, πριν υπογράψετε οτιδήποτε σας δίνουν για δελτία τύπου! 

Μας κατηγορείτε ότι δεν κάναμε διαβούλευση για την αύξηση των δημοτικών τελών! Ποιος νόμος το υπαγορεύει αυτό; Πότε έγινε και ποιος το εφάρμοσε; Μήπως εσείς το 2015, που ήσασταν μάλιστα εισηγητής κ. Ξυπολιά (Αριθμ. απόφ. 118/2015), ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος και αυξήσατε κατά 45% περίπου τα τέλη χωρίς προφανή λόγο; Ψάχνω τη διαβούλευση και τις αποφάσεις των συμβουλίων των τοπικών Κοινοτήτων και δεν τις βρίσκω! Σας παρακαλώ να είστε σοβαροί και να μη λέτε κάτι, απλά για να το πείτε! 

Με κατηγορούν προσωπικά, ότι αποφάσισα μόνος μου και επέβαλα στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας αυτό που ήθελα! Δύο τραγικά λάθη! Είμαι βαθιά δημοκράτης και οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και φυσικά κάθε άλλο παρά άβουλα όντα είναι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τη δημοτική πλειοψηφία! Εκτός, εάν “εξ΄ ίδίων κρίνουν τα αλλότρια”! Είναι ντροπή και προσβολή προς αυτούς τους ανθρώπους που αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στο δημόσιο συμφέρον, όταν κάποιους άλλους τους ψάχναμε, όταν ήταν στις αντίστοιχες θέσεις! 

Λένε με περισσό θράσος ότι είμαστε ανίκανοι να διοικήσουμε το δήμο! Όταν στη δική τους θητεία χάθηκαν 350.000€ και τα οποία λείπουν από το ταμείο των Σχολικών Επιτροπών και της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ.!! Ορίσανε Ορκωτούς για επίσημο έλεγχο; Όχι! 

Τι κάνατε κ. Ξυπολιά, ως Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών; Τίποτα! Ούτε δικηγόρο δεν ορίσατε και παραγράφηκε το αδίκημα! Τα χρήματα αυτά ήταν και είναι των δημοτών και δεν τα διαφυλάξατε, ως οφείλατε και είχατε ορκισθεί! Σταματήστε λοιπόν το λαϊκισμό και τους υπερασπιστές των πάντων! Το μελάνι είναι νωπό και δεν έχει στεγνώσει ακόμη! 

Πάμε τώρα και στην ουσία! 

Κάνατε αντιπρόταση, όπως ο νόμος ορίζει; Όχι φυσικά! 

Μάλιστα, κύριε Οικονόμου στην απόφαση 118/2015 μας λέγατε: “η μείζονα μειοψηφία λέει διάφορα για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά στον αέρα. Είχε τον χρόνο να φέρει πρόταση κοστολογημένη”. Εσείς δεν προλάβατε; Όχι! Απλά είστε πολιτικά ρηχοί, όπως ήσασταν και όταν είχατε την ευθύνη του Δήμου. 

Η μόνη αντιπρόταση, ήταν της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου δεν ανήκετε πλέον, η οποία και δεν είχε λάβει υπόψη σωστά στοιχεία γι αυτό και είχε αρνητική γνώμη από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας. Να πούμε βέβαια το οξύμωρο ότι ο ένας από τους υπογράφοντες την υπερψήφισε! 

Εσείς ήσασταν πλειοψηφία όταν αποφασίστηκε να ακολουθήσουμε τον Περιφερειακό σχεδιασμό, δηλαδή το ΣΔΙΤ! Εσείς είχατε τη δύναμη μέσω του ΦΟΔΣΑ να εξετάσετε και άλλες προτάσεις, και τις βρήκατε όλες ασύμφορες! Εσείς μας λέγατε ότι “η ολοκληρωμένη διαχείριση θα φέρει αύξηση κόστους 100%, στην υπηρεσία καθαριότητας”, το 2016. Εμείς συμφωνήσαμε σε αυτή τη διαχείριση γιατί ήταν και είναι η μόνη υπαρκτή λύση και σε αυτό συμφωνούν μέχρι σήμερα, όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια! Ήρθε η ώρα να γίνει. Και για να γίνει θα κοστίσει. Το γνωρίζατε, το γνωρίζαμε και πάντα το λέγαμε, τουλάχιστον εμείς! 

Μέχρι τώρα δεν πληρώναμε σε χρήμα, πληρώναμε όμως μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος, καθώς θάβαμε τα περισσότερα απόβλητά μας! Είμαστε στο 2022! Πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται στο περιβάλλον και να δράσουμε ανάλογα! Να ζυγίσουμε τι θέλουμε! Να αφήσουμε πίσω μας ένα χάος ή να πάμε σε ολοκληρωμένη, κοστοβόρα, διαχείριση των αποβλήτων; 

Σε αυτή, λοιπόν, την δύσκολη συγκυρία ήρθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση η οποία αύξησε το κόστος φωτισμού και ενέργειας! Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι κοινά! Τα τέλη αυτά οφείλουμε να είναι πλήρως ισοσκελισμένα! Δηλαδή όσα έξοδα έχουμε, τόσα πρέπει να είναι και τα έσοδα! 

Συνυπολογίζοντας όλα αυτά και με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη του ΦΟΔΣΑ αλλά και του Δήμου μας (την οποία δεν είδε η τετράς!!!), θα υπάρξει αυτή η αύξηση η οποία εν ολίγοις θα είναι περίπου 5€ το μήνα για μια οικία 100 τ.μ. 

Τα αντίμετρα είναι στο χέρι μας και για αυτά θα κριθούμε! 

Ø Προχωράμε εντός του 2022 σε αλλαγή φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας LED και πολύ ποιοτικότερο φωτισμό ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ! (σχετική ενημέρωση έγινε στο προχθεσινό Δ.Σ.) 

Ø Προχωράμε άμεσα σε μελέτη ενεργειακού συμψηφισμού (net- metering) προκειμένου να παράγουμε μόνοι μας την ενέργεια που καταναλώνουμε. 

Ø Συνεχίζουμε την επέκταση δημοτικού φωτισμού σε ετήσια βάση. Από το 2011 έως το 2019 ήταν σχεδόν μηδαμινές αυτές οι ενέργειες. 

Ø Δίνουμε έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Θα γίνει νέα καμπάνια, σαν αυτή που κάναμε το 2019, στην αρχή της θητείας μας, για να τονώσουμε τον “μπλε κάδο” και την ανακύκλωση. Επίσης ενταχθήκαμε, το 2021 με στόχευση, στο πρόγραμμα των βιοαποβλήτων, προκειμένου να μειώσουμε αισθητά των όγκο των οργανικών αποβλήτων. 

Ø Και τέλος θα πρέπει να επιτύχουμε ολοκληρωμένη και σοβαρή ανταπόδοση στα χρήματα των δημοτών! Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο αλλά μπορούμε και καλύτερα! 

Αυτή είναι η πραγματικότητα και όπως πάντα σας τη λέμε με το θάρρος της γνώμης μας αλλά και των πράξεών μας. 

Υ.Γ. Ότι θα συγχέατε κόμματα και εσωκομματικές διαδικασίες σε δελτίο τύπου για αύξηση τελών με ξεπερνά! Ευτυχώς οι θεσμικοί παράγοντες σε όλα τα επίπεδα είναι σοβαροί και ξεχωρίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αφήνοντάς σας στη μιζέρια σας. Και τελευταίο. Για το μόνο που δεν μπορείτε να με κατηγορείτε, είναι ο χρόνος που αφιερώνω στο Δήμο μου. Ειδικά οι τρεις από εσάς που υπογράφετε το δελτίο τύπου!

Αναστάσιος Χρόνης
Δήμαρχος Επιδαύρου

Αφήστε μια απάντηση