Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Να μην πει ο λαός το νερό νεράκι.

0

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε ψήφισμα σχετικά με νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού. Η κυβέρνηση στην ουσία προσαρμόζει το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής». 

Τρέχει να προλάβει για να δώσει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το νομοσχέδιο αυτό ήταν και ένα από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το που οδηγούν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση της αγοράς το είδαμε τόσο με το έγκλημα στα Τέμπη όσο και με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το ίδιο έργο πάνε να ξαναπαίξουν και με το νερό. Το αποτέλεσμα θα είναι να πει ο λαός το νερό νεράκι. 

Ο Δήμος Επιδαύρου έχει διαχρονικά προβλήματα με τη διαχείριση του νερού. Υπάρχουν μέρες το καλοκαίρι που το νερό δεν φτάνει, η άρδευση από το Δήμο διακόπτεται, γεωτρήσεις στερεύουν. Πρόσφατη είναι η περιπέτεια που πέρασαν οι κάτοικοι του Λυγουριού σχετικά με την ποιότητα του νερού που ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν, οι βιολογικοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους, επιστημονικό προσωπικό δεν υπάρχει. 

Αυτές τις μέρες καθώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο θα ακούσουμε για άλλη μια φορά ότι ο Ανάβαλος έρχεται και θα μας λύσει όλα τα προβλήματα, όπως έρχεται τα τελευταία 70 χρόνια… Την ίδια στιγμή αδειοδοτούνται και επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ μεγάλες τουριστικές μονάδες που θα καταναλώνουν τουλάχιστον 100 κυβικά μέτρα νερό την ημέρα. 

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης λειτουργεί την επιχείρηση ύδρευσης αλλά και την άρδευση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αυξάνοντας τα τιμολόγια και προσθέτοντας νέους φόρους στους δημότες (περιβαλλοντικό τέλος, μεταφορά του ειδικού τέλους 80% κλπ). Στο ψήφισμα της φρόντισε να συμπεριλάβει και την διαβεβαίωση του Υπουργού ότι δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού γιατί αφού το είπε ο Υπουργός έτσι θα είναι. 

Το ψήφισμα αυτό δεν δημοσιεύτηκε πουθενά, ούτε στα τοπικά site, ούτε στα social media του δήμου που τόσο αγαπάει η Δημοτική Αρχή, ούτε στην ιστοσελίδα του Δήμου. Πάλι καλά που ανέβηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου τοποθετήθηκε από την αρχή ξεκάθαρα για το θέμα και ανέδειξε την ουσία και πρότεινε το παρακάτω ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο. 

ΨΗΦΙΣΜΑ 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ 

Με το νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση παραδίδονται με γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το νερό και η αποχέτευση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Προωθείται η «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. 

Τα σπασμένα θα πληρώσουν για ακόμα μια φορά τα λαϊκά νοικοκυριά που θα πουν το νερό νεράκι… 

Η σημερινή εξέλιξη είναι συνέχεια του νομικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, της πολιτικής ξεπουλήματος του νερού και της ένταξης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων. 

Καταγγέλλουμε τη χρόνια απαξίωση από τις κυβερνήσεις διαχρονικά των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού. 

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. 

Διεκδικούμε: 

– Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. 

– Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό. 

– Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής. 

– Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, για την εξασφάλιση της επάρκειάς του. 

– Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. 

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.

Αφήστε μια απάντηση