Πρεμιέρα για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με τον “Ιππόλυτο” του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο.

0

Το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου στο αρχαίο θέατρο, ανοίγει φέτος με τον “Ιππόλυτο” του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, που θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Ιουλίου 2023 σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με μια σπουδαία ομάδα συνεργατών και με έναν δυναμικό θίασο 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών, που θα βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής.

Το έργο, που εγκαινίασε άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων το 1954, ανεβαίνει εδώ σε μια τολμηρή παράσταση, που αναδεικνύει το άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, την καταλυτική δύναμη του πάθους στις ζωές των ανθρώπων, τη γύμνια της ύπαρξης, τις καταστροφικές συνέπειες της αδιαλλαξίας, αλλά και της υπέρβασης των φυσικών νόμων και των ανθρώπινων ορίων. Η Kατερίνα Ευαγγελάτου, διακεκριμένη σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, επανέρχεται στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο μετά την Άλκηστη (2017) που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση.
Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά, πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία, αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.
Μια σκηνοθεσία, που βουτάει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. 
Η παράσταση περιέχει γυμνό και προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω.

Συντελεστές
Μετάφραση Κώστας Τοπούζης
Δραματουργική επεξεργασία-Διασκευή-Σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά Eύα Μανιδάκη
Μουσική σύνθεση-Ενορχήστρωση Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης
Σχεδιασμός βίντεο Παντελής Μάκκας
Χορογραφία Aλέξανδρος Σταυρόπουλος
Κοστούμια Εύα Γουλάκου
Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός Κώστας Παυλόπουλος
Δραματολόγος παράστασης Εύα Σαραγά
Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτιδας Γιώργος Μπραουδάκης
Βοηθός σκηνογράφου Κατερίνα Βλάχμπεη
Βοηθός ενδυματολόγου Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη
Βοηθός φωτίστριας Λάμπρος Παπούλιας
Βοηθός σχεδιαστή βίντεο Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη
Σχεδιασμός κομμώσεων Κωνσταντίνος Κολιούσης

Παίζουν (αλφαβητικά)
Διαμαντής Αδαμαντίδης Υπηρέτης Κόρα Καρβούνη Φαίδρα Δημήτρης Παπανικολάου Εξάγγελος Μαρία Σκουλά Τροφός Έλενα Τοπαλίδου Αφροδίτη/Άρτεμις Γιάννης Τσορτέκης Θησέας Ορέστης Χαλκιάς Ιππόλυτος
Χορός γυναικών
Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Ιωάννα Λέκκα, Αμαλία Νίνου, Μελίνα Πολυζώνη, Ηρώ Χαλκίδη
Χορός κυνηγών
Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Νίκος Γονίδης, Νίκος Γρηγοριάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Μουσικοί επί σκηνής
Γιάννος Γιοβάνος (τσέλο), Γιάννης Παπαδόπουλος (keyboards), Βαγγέλης Παρασκευαΐδης (βιμπράφωνο- κρουστά), Σπύρος Πολυχρονόπουλος (electronics)

Αφήστε μια απάντηση