Α. Πουλάς: Πρόχειρο το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία.

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατά την β’ ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για την Αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:


· Το παρόν σχέδιο νόμου, παρότι είχε ήδη εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κινείται στην ίδια αποτυχημένη λογική της πολυπλοκότητας και της γραφειοκρατίας με τον Νόμο 4662/2020.

· Εκπορεύτηκε δε, από στελέχη του υπουργείου πολιτικής προστασίας ως άσκηση επί χάρτου και δεν προέκυψε από τη διαβούλευση με τους φορείς.

· Προβλέπεται η παροχή τεχνικής υποστήριξης, ιδίως στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, τόσο για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων όσο και για την συνολική λειτουργία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας τους;Πως θα διασφαλίζεται η δυνατότητά τους να εκτελέσουν το προληπτικό τους έργο;

· Βεβαίως είμαστε θετικοί στην δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος αεροδιακομιδών. Αν και, η εμπλοκή σε αυτό του ΓΕΕΘΑ, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ περιπλέκει τα πράγματα και τη δυνατότητα έγκαιρης οργάνωσης μίας επιχείρησης άμεσης διάσωσης.

· Επισημαίνουμε την απαραίτητη προμήθεια ελικοπτέρων, την ανάγκη εκπαίδευσης ιπτάμενου προσωπικού, την εκτεταμένη νησιωτικότητας της χώρας μας και την ανάγκη επέκτασης των έξι βάσεων που έχουν χωροθετηθεί καθώς για την χωρική κάλυψη της χώρας μας υπολογίζεται ότι πρέπει ο αριθμός τους να αυξηθεί.

· Όπως τονίστηκε από τον εκπρόσωπο του προσωπικού του ΕΚΑΒ, που επεσήμανε τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της εναέριας διάσωσης, δεν μας λείπει το προσωπικό, αλλά τα μέσα.

· Είναι αντιληπτή η αγωνία σας να παράξετε έργο σε ένα υπουργείο χωρίς αντικείμενο, πέραν του συντονισμού άλλων φορέων, μηχανισμών και μέσων.

· Δυστυχώς, ούτε ο νόμος 4662/2020, ούτε το παρόν σχέδιο νόμου σας βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή, καθώς συνεχίζουν στην ίδια αποτυχημένη φιλοσοφία και δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της πολιτικής προστασίας συνολικά και ολιστικά.

· Εν ολίγοις, το παρόν σχέδιο νόμου είναι κατώτερο και των περιστάσεων και των προσδοκιών καθώς δεν αγγίζει τα σημαντικά ζητήματα, δεν ενισχύει την πρόληψη, δεν κάνει λόγο για την αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να ανήκουν σε έναν συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό εγγειοβελτιωτικών έργων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας και δεν επαναφέρει αρμοδιότητες στα Δασαρχεία για την καλύτερη τη φύλαξη και τη δασοπυρόσβεση.

· Πρόκειται για μία βιαστική και πρόχειρη νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει έμφαση στο φαίνεσθαι, στη διάχυση ευθυνών και την ατομική ευθύνη και όχι στο αποτέλεσμα.

Δείτε παρακάτω το βίντεο: