Οι εντυπώσεις των Βουλευτών για την εκδήλωση της 3ης και 4ης ηλικίας.

Γ. Ανδριανός:

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο ο Δήμος Επιδαύρου με θέμα “Καλύτερη υγεία στην 3η και 4η ηλικία για την πρόληψη της αναπηρίας” στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι συγκροτημένες και αποτελεσματικές πολιτικές για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και τους συμπολίτες μας με αναπηρία είναι υποχρέωση που πηγάζει από την αρχή της ισονομίας, μια υποχρέωση στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε συνολικά ως κοινωνία και οργανωμένη πολιτεία.

Επισήμανε ακόμη ότι στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν γίνει βήματα από την Κυβέρνηση όπως το πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία και υπογράμμισε ότι μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ιδιαίτερα σε πεδία όπως η ενίσχυση της προσβασιμότητας και της κοινωνικής συμμετοχής όπως δικαιούται κάθε πολίτης της χώρας μας.

Γ. Γβρήλος :

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος , μεταξύ άλλων, ανέφερε:

« Να άρουμε τις ανισότητες που βιώνουν και να διασφαλίσουμε αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση για τα άτομα με αναπηρία.

Ίσες ευκαιρίες. Να κινητοποιηθούμε υπέρ των δικαιωμάτων τους. Οι δαπάνες στην Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι περίπου οι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (1,1% του ΑΕΠ έναντι 2% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου).

Για το 2024 μάλιστα, τα προνοιακά επιδόματα και η στήριξη στους ανθρώπους με αναπηρίες είναι μειωμένα.

Το πρόγραμμα για τον προσωπικό βοηθό πρέπει να επεκταθεί και να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να καλύπτει όλους τους συνανθρώπους. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά και σ´ αυτό το πεδίο κρίνεται ο πολιτισμός μας».

Συγχαρητήρια στον Δήμο Επιδαύρου, που τα τελευταία χρόνια, παίρνει πρωτοβουλίες για την στήριξη των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας!

Α. Πουλάς :

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ανδρέας Πουλάς παραβρέθηκε στην ημερίδα με θέμα : «Καλύτερη υγεία στην 3η και 4η ηλικία για την πρόληψη της αναπηρίας» που διοργάνωσε ο Δήμος Επιδαύρου στο πλαίσιο της “Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία ”.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πουλάς μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» αποτελεί ημέρα υπενθύμισηςότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξασφάλιση προσβασιμότητας, ίσων ευκαιριών, σεβασμού της διαφορετικότητας και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία.

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σήμερα με κάποια μορφή αναπηρίας, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Μεγάλο ποσοστό αυτών ανήκουν στην τρίτη και στην τέταρτη ηλικία.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τον πλέον γερασμένο πληθυσμό – 5η θέση παγκοσμίως. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό 19% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 περίπου το 30% του πληθυσμού. Το γεγονός της γήρανσης του πληθυσμού, προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.

Για τους λόγους αυτούς κρίνεται απολύτως αναγκαία η στήριξη και η προώθηση από την Πολιτεία των διαφόρων κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, το πρόγραμμα Κοινωνικής Μέριμνας, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων.

Με βασικό σκοπό να εξασφαλίσουμε όρους αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης, την βελτίωση της ποιότητας ζωής και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και κοινωνική ευημερία για τους ηλικιωμένους μας.

Πολλά συγχαρητήρια στον Δήμο Επιδαύρου για την διοργάνωση της ημερίδας, αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες.»