Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας: Τα εσπεριδοειδή απειλούνται από τα «παπαγαλάκια».

Τεράστια ζήτηση επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στην ευρωπαϊκή αγορά νωπών εσπεριδοειδών και πορτοκαλιών χυμοποίησης, λόγω των γνωστών προβλημάτων στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συγκομιδή εσπεριδοειδών στην Αργολίδα που συνεχίζεται με εντατικότατους ρυθμούς και τις προβλέψεις έμπειρων συνεταιριστών που αναφέρουν ότι με τον ρυθμό που κινείται η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες, «τον Φεβρουάριο δεν θα υπάρχει πορτοκάλι ούτε για να φάμε».

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία για τα ΝΑΒΕΛ είναι από 0,39 έως 0,46€/kg, για τα LANE LATE 0,46 – 0,56€/kg και για τα πορτοκάλια χυμοποίησης 0,30-0,40 €/kg.

Η ταραχή που επικρατεί σε μια ελάχιστη μειοψηφία «συνεταιριστών» μήπως και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών ξυπνήσουν και καταλάβουν ότι το πορτοκάλι είναι «χρυσός», γεγονός που θα απειλήσει τις «βιομηχανίες» τους – που έχουν πληρώσει οι παραγωγοί- είναι πλέον εμφανής, καθώς με κάθε τρόπο προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό και την απογοήτευση προβλέποντας «λουκέτα στα χυμοποιεία».

Καθόλου δεν τους απασχολεί βεβαίως το γεγονός ότι με τις αναφορές που κάνουν να μειωθεί η τιμή των πορτοκαλιών εξαγωγής στα 25 λεπτά μικτά, θα μπουν πρώτα «λουκέτα στα χωράφια».

Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (ΔΕΣΑ) συστήνει στους παραγωγούς να «διαβάζουν πίσω από τις γραμμές» για να καταλαβαίνουν τις προθέσεις και τα κίνητρα όσων ομιλούν για το πορτοκάλι, διότι κυκλοφορούν και «παπαγαλάκια».

Να μην ξεχνάμε ότι φετινή προσπάθεια της ΔΕΣΑ να στηρίξει την συνολική αγροτική οικονομία του νομού μέσα από την σύμπραξη 19 συνεταιρισμών εσπεριδοειδών της Αργολίδας, δεν υποστηρίχθηκε από τον τοπικό πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό «ΕΑΣΑ», ο οποίος διαθέτει χυμοποιείο. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣΑ κ. Σπύρου Αντωνόπουλου στις πρώτες συνεδριάσεις της ΔΕΣΑ περί στήριξης των τιμών, όταν έφτασε η ώρα της αλήθειας δεν εμφανίστηκε να δώσει προσφορά και έκτοτε εξαφανίστηκε από τις συνεδριάσεις της ΔΕΣΑ.

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να εμφανιστεί, όταν δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις: Ποιους και πόσους εκπροσωπεί η «ΕΑΣΑ» και σε τι διαφέρει από τις αμιγώς ιδιωτικών συμφερόντων βιομηχανίες χυμοποίησης;

Η ΔΕΣΑ, βλέποντας τις απειλές και τους κινδύνους, ενδιαφέρεται για τον αγροτικό τομέα της Αργολίδας με έναν συνολικό τρόπο. Για να μην «μπουν λουκέτα στα χυμοποιεία» πρέπει να υπάρξει συνέχεια της παραγωγής, η οποία δεν στηρίζεται με μηνύματα πανικού και επαπειλούμενων καταστροφών, αλλά με τιμές, αλληλεγγύη, διαφάνεια και καθαρό λόγο.