Επιστολή Διαμαρτυρίας για τις συνθήκες νοσηλείας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.

Αποφάσισα να καταγγείλω, πριν ένα μήνα επίσημα, στην Εισαγγελία Ναυπλίου και στο Υπουργείο Υγείας την απαράδεκτη κατάσταση στις συνθήκες νοσηλείας των υπερηλίκων ασθενών στο  Νοσοκομείο Ναυπλίου και ειδικά στην Παθολογική Κλινική που έχει γίνει μια «παγίδα  θανάτου» για τους ηλικιωμένους ασθενείς.    Συγκεκριμένα, η μητέρα μου Βασιλική Σαρρή 88 ετών από Λυγουριό, νοσηλεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με πτώση νατρίου στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου κι επειδή την φρόντισαν ιδιαίτερα και την θεράπευσαν, δημοσιοποίησα τότε ευχαριστήριο προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Φέτος στις 11 Οκτωβρίου 2023 παρουσίασε αντίστοιχα συμπτώματα κι από το Κέντρο Υγείας Λυγουριού μας έστειλαν για εξετάσεις στο Νοσοκομείο Ναυπλίου που για κακή μας τύχη εφημέρευε. Της είχαν κάνει και το τεστ κορονοϊού που ήταν αρνητικό. Εκεί, μετά τις γενικές εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία, ειδικευόμενη γιατρός αποφάσισε την εισαγωγή της στην Παθολογική Κλινική με πτώση Νατρίου (υπονατριαιμία), με σκοπό να την θεραπεύσουν υποτίθεται, αντί να μπει, όπως έπρεπε, στην Καρδιολογική κλινική, αφού κάλιο και νάτριο είναι ηλεκτρολύτες της καρδιάς.  Στον ίδιο θάλαμο νοσηλεύονταν άλλες τρεις ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

  Την τέταρτη μέρα κι ενώ το νάτριό της είχε ρυθμιστεί και περιμέναμε να πάρει εξιτήριο, μου ανακοίνωσε ο γιατρός που την παρακολουθούσε, ότι κόλλησε ξαφνικά ενδονοσοκομειακό μικρόβιο πνευμονίας, πολύ σοβαρό για την ηλικία της κι ότι θα προσπαθούσαν να το παλέψουν με αντιβίωση αλλά θα ήταν δύσκολο κι ότι συμβαίνουν αυτά!  

Την επόμενη μέρα έπαθε εισρόφηση πάλι ξαφνικά και μετά εγκεφαλική αιμορραγία και με έστειλαν με ένα μικρό ψυγειάκι στο νοσοκομείο Άργους να πάω εγώ να φέρω πλάσμα αίματος μήπως μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αιμάτωμα! Επιστρέφοντας στο νοσοκομείο με το αίμα, μου ανακοίνωσε η ειδικευόμενη γιατρός πως η μητέρα μου είχε πεθάνει από ανακοπή καρδιάς κι ότι συμβαίνουν αυτά, αφού είχε επιβαρυνθεί πολύ η κατάστασή της μετά το αιμάτωμα και έτσι εξέπνευσε στις 16-10-2023.   Δηλαδή μπήκε στο νοσοκομείο για ένα απλό πρόβλημα υγείας, τη ρύθμιση ηλεκτρολυτών της καρδιάς, κι εκεί που σκέπτεσαι πως τίποτα κακό δεν θα μπορούσε να συμβεί, πήρε εξιτήριο θανάτου!   

Φέτος οι συνθήκες νοσηλείας ήταν κάκιστες, ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο της παθολογικής κλινικής, οι νοσηλεύτριες αδιαφορούσαν για τους ηλικιωμένους ασθενείς, δεν υπήρχε καθαριότητα, μπαινόβγαινε όποιος ήθελε στους θαλάμους χωρίς μάσκα και δεν γινόταν καμία απολύμανση!  Υπήρχαν μέρες που μέσα σε ένα θάλαμο υπήρχαν 4 ασθενείς και 4-5 συνοδοί ή συγγενείς, δηλαδή 8-9 άτομα! Δεν είχαν κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη φροντίδας, μας έλεγαν οι νοσηλεύτριες να δίνουμε οι ίδιοι τα φάρμακα στους ασθενείς που είχαμε φέρει από το σπίτι μας, να φέρουμε πάνες, αντισηπτικά μαντήλια, χαρτί, νερό, κλπ, και μας προέτρεπαν να βρούμε αποκλειστικές νοσοκόμες!  

Δύο γιατροί εμφανίζονταν μόνο και κάθε μέρα πέθαιναν άνθρωποι! Κάτω από αυτές τις συνθήκες εύκολα κολλούσαν οι υπερήλικες θανατηφόρα μικρόβια!   Η μητέρα μου ήταν λειτουργική και με πλήρη νοητική διαύγεια και δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα και πέθανε άδικα και αναίτια!   Στη μνήμη της και για να σωθούν άλλοι ασθενείς έκανα αυτή την καταγγελία, γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας στερεί τους γονείς μας μόνο και μόνο επειδή είναι ηλικιωμένοι! Κι αφού δεν μπορούν να νοσηλεύουν τους ασθενείς γιατί της έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο; Ας άφηναν την μητέρα μου να πάει στο σπίτι της!  

Επιθυμώ να αποδοθούν οι ευθύνες ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα επαρχιακά δημόσια νοσοκομεία όπως του Ναυπλίου.

 Σοφία  Σαρρή, Δ-ντρια Λυκείου Λυγουριού (πρώην Δ-ντρια Εσπερινού Λυκείου Ναυπλίου)