Αν. Πουλάς: Χρειάζεται και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση της Συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την Πορτογαλική Δημοκρατία σχετικά με τη συνδρομή και τη συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Αυτή τη στιγμή στον τομέα πολιτικής προστασίας της χώρας υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις.
  • Συχνά προκύπτουν γεγονότα που μας προβληματίζουν για το κατά πόσο οι πολίτες της χώρας είναι ασφαλείς απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.
  • Χθες το πρωί σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση στον Αργολικό Κόλπο που έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Αργολίδα και την Αρκαδία και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή της Πολιτείας και να ζητήσουμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον αντισεισμικό έλεγχο και την θωράκιση της περιοχής. Πρέπει να ξέρουμε αν υπάρχουν κτίρια και υποδομές ευάλωτες σε αυτή τη σεισμική δραστηριότητα.
  • Ταυτόχρονα είχαμε πλημμύρες στην Ηλεία όπου ένας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του και άλλος ένας αγνοείται γεγονός που αναδεικνύει για άλλη μία φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας.
  • Για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης χρειάζονται γενναία και αποφασιστικά βήματα. Συγκεκριμένα:
  • Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Η πυρόσβεση είναι πρώτιστα πρόληψη και μετά κατάσβεση.
  • Πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω ΑΙΓΙΣ. Έχετε εξαγγείλει την ίδρυση δεκατριών Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν.
  • Πρέπει να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του πυροσβεστικού σώματος.
  • Τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) ανέρχονται αυτήν τη στιγμή σε 3.600 και μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 4.000.
  • 2.500 εποχικοί πυροσβέστες μπήκαν στον πάγο καθώς πρόσφατα δεν ανανεώθηκαν οι πενταετείς συμβάσεις τους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εμπειρία και προϋπηρεσία τους.
  • Τέλος, απαιτείται αξιοποίηση της κουλτούρας του εθελοντισμού και της αξιοποίησης των εθελοντών πυροσβεστών και των τοπικών κοινωνιών στον τομέα της πρόληψης και έγκαιρης κινητοποίησης των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση κινδύνου και η έγκαιρη χάραξη  των περιφερειακών σχεδίων πολιτικής προστασίας.
  • Αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την Πορτογαλική Δημοκρατία σχετικά με τη συνδρομή και τη συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της πολιτικής εκφράζουμε τη θετική μας άποψη αλλά παράλληλα και τη μεγάλη μας ανησυχία για τις κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της πολιτικής προστασίας μέχρι σήμερα.