Γ. Γαβρήλος: Να γίνει χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν η Τομεάρχης Τουρισμού, Καλλιόπη Βέττα, Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος και η οποία συνυπογράφεται από σχεδόν όλη την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τίθεται προς τα Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, ο άδικος τρόπος που η Πολιτεία αντιμετωπίζει τα δικαιώματα των εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό- Επισιτισμό.

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, Τουρισμός αποτελεί έναν από τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, στην πλειονότητά τους εποχικοί, συμβάλλουν τα μέγιστα. Από τα πιο σημαντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό είναι η ανεργία, αποτέλεσμα του διαχρονικού φαινομένου της εποχικότητας που χαρακτηρίζει τον Ελληνικό Τουρισμό. Παράλληλα, ως συνέπεια της εποχικότητας είναι και η «υποχρεωτική» ανεργία των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο, που με το πέρας της τουριστικής περιόδου βρίσκονται για μήνες χωρίς εργασία και αναγκάζονται, μέχρι να επαναπροσληφθούν, να παλεύουν για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης ακρίβειας.

Δυστυχώς όμως, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ χρειάστηκε 2.500 δικαιούχοι να περιμένουν πάνω από 3 μήνες από την λήξη της τουριστικής περιόδου για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας που δικαιούνται, λόγω της τρομερής υποστελέχωσης των υπηρεσιών, περνώντας κυριολεκτικά «Μαύρα Χριστούγεννα». Επιπλέον, 150.000 εργαζόμενοι στην εστίαση, ήτοι το 50% περίπου, περιμένουν την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, εξαιτίας της εκτεταμένης εργοδοτικής παραβατικότητας, για την οποία η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «κάνει τα στραβά μάτια».

Ενώ, επιδεικτική είναι επίσης η αδιαφορία της Κυβέρνησης για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των εποχικά εργαζόμενων για χρονική παράταση, για 2 επιπλέον μήνες περίπου (από 3 μήνες και 5 ημέρες που είναι τώρα σε 5 μήνες) του επιδόματος ανεργίας, έτσι ώστε να καλυφθούν οι μήνες που δεν δουλεύουν από σεζόν σε σεζόν. Σύμφωνα με την Π.Ο.Ε.Ε.Τ, 80.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό βρίσκονται χωρίς εισόδημα μέχρι και τον Μάιο. Για το 80% των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το επίδομα έληξε τον Δεκέμβριο, και για το υπόλοιπο 20% λήγει τον Ιανουάριο του 2024. Από κει και πέρα και μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει εισόδημα γι’ αυτούς και όσοι τυχεροί επαναπροσληφθούν τον Απρίλιο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2024.

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογραμμίζει:

Επειδή οι μισθωτοί τουριστικών-επισιτιστικών επαγγελμάτων δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εξαιτίας του εποχικού χαρακτήρα της απασχόλησης.

Επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες, με συνέπεια το επίδομα ανεργίας και το δώρο Χριστουγέννων να καταβληθεί στους δικαιούχους με μεγάλη καθυστέρηση.

Επειδή η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχώς τονίζει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτήρηση, παρά ταύτα εξακολουθεί να μην επαναφέρει την διάρκεια του επιδόματος εργασίας στα προ μνημονίων χρόνια.

Επειδή οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και για την κυβέρνηση της ΝΔ, και όπως τονίζει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, <<το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει προσωπικό>>

Επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να λάβει μέτρα που θα ανασχέσουν την μεγάλη φυγή των εργαζομένων από τον τουρισμό, ούτε να αντιμετωπίσει την αύξηση της παραβατικότητας από πλευράς εργοδοσίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να προχωρήσουν στην χρονική επέκταση στους 5 μήνες του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό – επισιτισμό και αν ναι, πότε θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση;
  2. Ποια μέτρα θα λάβουν για την στελέχωση της Δ.ΥΠ.Α με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να μην μένει κανένας άνεργος χωρίς εισόδημα λόγω καθυστέρησης καταβολής του επιδόματος ανεργίας;
  3. Τι προτίθενται να πράξουν για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση της εκτεταμένης εργοδοτικής παραβατικότητας στο χώρο της εστίασης ως προς την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων;