Γ. Γαβρήλος: Οι πολιτικές της Κυβέρνησης στην Εργασία διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» του Κόντρα Channel και στους δημοσιογράφους Κώστα Πουλακίδα και Δημήτρη Κουκλουμπέρη ήταν καλεσμένος χθες ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής Αργολίδας και Τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

– Πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να μην αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια
«Δεν είναι άγνωστο στον κόσμο πως ο πληθωρισμός για τον Δεκέμβρη ανήλθε στο 3,7, ενώ για τα τρόφιμα αυτό το νούμερο είναι διψήφιο. Η κατάσταση, σε συνδυασμό με τους έμμεσους φόρους, έχει γίνει πια αβίωτη για τα μεσαία και χαμηλά νοικοκυριά. Η Κυβέρνηση στην αρχή μας έλεγε ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται στον πόλεμο, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο πως μιλάμε για ένα πληθωρισμό απληστίας από μέρους των μεγάλων εταιρειών ενέργειας και τροφίμων. Και μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, η ΝΔ πήρε θέση με το να μην πολεμήσει την αισχροκέρδεια. Εμείς από νωρίς είχαμε προτείνει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά. Ούτε αυτό έκανε και τώρα έχουμε φτάσει σε αυτό το ασφυκτικό σημείο.»
«Είναι μια πολιτική της επιλογή να αφήνει ελεύθερο το ράλι των τιμών και τα δάκρυα που χύνει σήμερα, είναι κροκοδείλια. Μας λέει ότι τώρα επιβάλλει πρόστιμα. Μας είπε επίσης ότι επέβαλλε πρόστιμα ύψους 42εκ και σε τράπεζες για παράνομες πρακτικές ανταγωνισμού. Ποιόν κοροϊδεύει όταν έχουν ήδη βγάλει 1,5δις έσοδα από τις παράνομες πρακτικές τον τελευταίο χρόνο;»

– Αυξήσεις μισθών και συντάξεων και όχι αυξήσεις για τα μεγαλοστελέχη της ΝΔ
«Για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός και για να μπορέσουν να ζήσουν τα νοικοκυριά, χρειάζεται αύξηση μισθών. Αντί για αυτό η Κυβέρνηση ανακοινώνει 45%-65% αυξήσεις στους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς και στους Διοικητές των Νοσοκομείων. Τι σήμα δίνει με αυτό στην κοινωνία όταν στους δημοσίους υπαλλήλους έδωσε αύξηση 70€ μεικτά, ήτοι 42€ καθαρά;»
Και τι σήμα δίνει όταν έχει ήδη αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικά από το 2019 μέχρι το 2023, κατά 27% και τώρα τις αυξάνει πάλι από 1/1/24, κατά 4%; Όσο για τους φόρους, το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά παραλύει τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με χαράτσια όπως ο τεκμαρτός φόρος, θεωρώντας τους όλους φοροφυγάδες. Πόση εξαπάτηση επιφύλασσε τελικά για την μεσαία τάξη η ΝΔ, που προεκλογικά της υποσχόταν λιγότερους φόρους και εισφορές, και τους φέσωσε από την επομένη κιόλας των εκλογών;»

– Η Κυβέρνηση έχει απορρυθμίσει την αγορά Εργασίας. Επιλέγει συνειδητά την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων
«Θυμίζουμε τους Νόμους Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που κατήργησαν δικαιώματα χρόνων και ελαστικοποίησαν περισσότερο την εργασία, κάνοντας καθεστώς τους εξευτελιστικούς μισθούς. Ήταν πολιτική της επιλογή να διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας και αυτή τη στιγμή όπως καταγγέλλεται 50% των ανθρώπων που εργάζονται στον επισιτισμό, δεν έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων. Ποιος θα ελέγξει αυτούς τους εργοδότες;
Ακόμη διαφήμισε επικοινωνιακά το ξεπάγωμα των τριετιών, όμως όπως υπολογίζεται αφορά μόνο ελάχιστους εργαζόμενους ίσως και κάτω από 150.000, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξαναπαγώσουν αν δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος ή ανέβει η ανεργία.
Η ανεργία των νέων και των γυναικών είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ ακόμη και πρόσφατα κατήργησε βασικά επιδόματα ανεργίας, όπως αυτό που λαμβάνουν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση. Μιλάμε για χρήματα που ο κόσμος είχε ανάγκη για να ζήσει.»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ως στόχο την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έχουμε βγει από τα Μνημόνια πλέον, δεν μπορεί η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι το μόνο ζητούμενο. Πρέπει να δούμε που κυμαίνεται ο μέσος μισθός. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να προχωρήσουν τις διαδικασίες για συλλογικές συμβάσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έτοιμες 5 κλαδικές συμβάσεις και το Υπουργείο δεν προχωράει στην επέκταση της ισχύος τους. Γιατί; Η Ευρώπη απαιτεί οι συλλογικές συμβάσεις να καλύπτουν το 80% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και η χώρα μας βρίσκεται στο 24%. Καταλαβαίνουμε όλοι σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αγορά εργασίας.»

– Για την τακτική της Κυβέρνησης σχετικά με τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών
«Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι θέλει να το παίξει φιλελεύθερος, με τις ψήφους όμως των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φυσικά και θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα φέρει στην Βουλή, όμως να είναι ξεκάθαρο πως εμείς δεν θα ανεχτούμε εκπτώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και χρόνια υπόσχεται ότι θα φέρει αλλαγές, όμως κάτω από την πίεση του ακροδεξιού του ακροατηρίου, φαίνεται να οπισθοχωρεί. Εμείς πιστεύουμε ότι στα ζητήματα δικαιωμάτων δεν χωράνε εκπτώσεις, πόσο μάλλον από την ίδια την Πολιτεία. Έχουμε ήδη καταθέσει την νομοθετική μας πρόταση όπου δείχνει ξεκάθαρα τη στάση μας τις απόψεις μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα.»