Αλκυονίδες 2024: Πότε έρχονται οι «ανοιξιάτικες» ημέρες του χειμώνα και πόσο θα διαρκέσουν

Aπό την Κυριακή (4/2) ανεβαίνει αισθητά η θερμοκρασία.

Η κακοκαιρία Αυγή σιγά-σιγά μας αποχαιρετά με τα περισσότερο έντονα καιρικά φαινόμενα να εντοπίζονται σήμερα (31/1) στην Κρήτη.

Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου που βρίσκονται ήδη σε ύφεση, μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην Κρήτη θα συνεχιστούν κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.

Από το πρωί, παράλληλα, στο βόρειο Αιγαίο και από το μεσημέρι στο νότιο Αιγαίο θα εξασθενήσουν οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, από την Κυριακή έως και την Τρίτη η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει πως από την Κυριακή (4/2) ανεβαίνει η θερμοκρασία, ακόμα και με 17άρια. Ωστόσο, το Σάββατο θα έχει προηγηθεί μία εξπρές κακοκαιρία με βροχές κυρίως στα ανατολικά.

Οι Αλκυονίδες του 2024, αναμένονται λοιπόν την Κυριακή και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες :

Οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά περιόδους του χειμώνα παρατηρείται εξίσωση βαρομετρικής πίεσης με συνέπεια να μη δημιουργούνται άνεμοι και ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά ταυτόχρονα ηλιόλουστος


Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους (“αλκυόνιαι”) από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού. Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατα τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλλειψαν τελείως όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διαστήμα 14 αίθριων ημέρων, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου, μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.