Π. Ψυχογυιός: Η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί καν 5 χρόνια με τα ζητήματα των αγροτών.

Στην Αθήνα χθες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μαζική συγκέντρωση αγροτών στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Άνθρωποι που δεν διεκδικούν απλά ένα καλύτερο μέλλον, αλλά το δικαίωμα τους στην επιβίωση και την αξιοπρεπή διαβίωση. 

Οι αγρότες της Αργολίδας έδωσαν δυναμικό παρών ενώνοντας τις φωνές τους και τα δίκαια αιτήματα τους με πλήθος αγροτών από όλη την Ελλάδα. Η κινητοποίηση των αγροτών ως τώρα είναι υποδειγματική και τα αιτήματα για τις υποστηρικτικές παρεμβάσεις στην μείωση του κόστους παραγωγής είναι απολύτως δίκαια.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα όμως απαιτεί συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα. Σε μια περίοδο που η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπαίνει σε πρώτο πλάνο, οι Έλληνες αγρότες εγκαταλείπουν μαζικά το αγροτικό επάγγελμα με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών τροφίμων και την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, οι παράνομες ελληνοποιήσεις , η εκτεταμένη κερδοσκοπία, η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου από την κυβέρνηση και η αναποτελεσματική διαχείριση της Κ.Α.Π ,η αναποτελεσματικότητα του ΕΛΓΑ ως προς την απόδοση δίκαιων αποζημιώσεων ,η έλλειψη εργατικών χεριών, η κλιματική αλλαγή που προκαλεί προβλήματα, η έλλειψη νερού είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που οδηγούν στην εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος, που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου.

Την στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί καν 5 χρόνια με τα ζητήματα των αγροτών,ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει 7 προτάσεις, που απαντούν στις ανάγκες των αγροτών.

● Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.

● Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.

● Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό πετρέλαιο.

● Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.

● Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.

● Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.

● Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

Υπάρχει βέβαια και η μεγάλη μεσομακροπρόθεσμηεικόνα που δεν πρέπει να χαθεί. Η ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα. Η βραχυπρόθεσμη μείωση του κόστους παραγωγής πρέπει να συνδυαστεί με μακροχρόνιες διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση, την ενεργειακή θωράκιση και κυρίως την αύξηση του μεγέθους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις σε έργα υποδομής και νέες καλλιέργειες, αλλά και επιτέλους, ένα σύγχρονο, συνεταιριστικό κίνημα για την συλλογική οργάνωση των παραγωγών είναι τα μεγάλα ζητούμενα του μέλλοντος.

ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος-Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής