Α. Πουλάς: Η κυβέρνηση θίγει την αξιοπρέπεια των αγροτών.

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

· Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και εξαγγέλλουν πολύ λίγα μέτρα για τους αγρότες πολύ αργά με το σταγονόμετρο και έχουν την απαίτηση οι αγρότες να γυρίσουν ικανοποιημένοι στα χωράφια τους.

· Επιτέλους σταματήστε να τους κοροϊδεύετε και ικανοποιήστε στο ακέραιο τα δίκαια αιτήματά τους.

· Το υψηλό κόστος των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων, των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, οι δυσκολίες διάθεσης βασικών προϊόντων σε καλές τιμές, και η μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων έχουν συρρικνώσει το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις.

· Οι νέοι που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και θα μπορούσαν να δώσουν πνοή και ζωή στην ελληνική ύπαιθρο βιώνουν ανασφάλεια, αβεβαιότητα και έλλειψη προοπτικής για το μέλλον.

· Είναι εδώ και τώρα η ώρα να αναγνωριστεί με έργα και πράξεις ο σημαντικός και αναντικατάστατος ρόλος των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων.

· Οι αγρότες της Αργολίδας αντιμετωπίζουν δύο ακόμη πολύ σημαντικά προβλήματα εκτός των προαναφερθέντων.

· Γνωρίζετε ότι η πηγή που τροφοδοτεί με νερό την Αργολίδα είναι ο Ανάβαλος που αυτή τη στιγμή είναι στη χειρότερη του κατάσταση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται ούτε η Περιφερειακή Αρχή ούτε η κυβέρνηση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της υφαλμύρωσης του νερού και της ανεπαρκούς άντλησής του.

· Ο ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ της Αργολίδας έχουν πολλά συσσωρευμένα χρέη τα οποία πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν με βάση τα όσα έχετε εξαγγείλει.

· Επιπλέον, επιβλήθηκε και ένα χαράτσι από τον ΔΕΔΔΗΕ στους αγρότες της Αργολίδας ως επιστροφή της κρατικής επιδότησης που είχαν λάβει για την υπέρμετρη αύξηση του κόστους της ενέργειας.

· Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το χαράτσι αυτό και να δώσει το δικαίωμα στον ΓΟΕΒ και στους ΤΟΕΒ να φτιάξουν φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες για μπορούν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας.

· Το άλλο μεγάλο πρόβλημα των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας είναι ότι ακόμη περιμένουν την κοινοποίηση των ενστάσεων από τον ΕΛΓΑγια τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

· Δώσατε πανηγυρικά τις προκαταβολές για να χρυσώσετε το χάπι στους αγρότες, τους παρακρατήσατε χρήματα από επόμενες πληρωμές αποζημιώσεων για άλλες ζημιές και τώρα τους έχετε στην αναμονή για τις ενστάσεις.

· Με τη μέθοδο των προκαταβολών που χρησιμοποιείτε προσπαθείτε να καλύψετε την αδυναμία του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στις ασφαλιστικές απαιτήσεις των αγροτών οι οποίοι στο τέλος και ένσταση να κάνουν δεν θα δικαιωθούν.

· Οι αγρότες μας έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι βιώνουν έναν διαχρονικό εμπαιγμό με δικαιολογία την δημοσιονομική κρίση και την οικονομική σταθερότητα.

· Έχουν επωμιστεί το σύνολο της ενεργειακής μετάβασης στην πράσινη γεωργία χωρίς καμία πραγματική και ουσιώδη ενίσχυση από την ελληνική πολιτεία.

· Το ΠΑΣΟΚ είναι παραδοσιακά δίπλα στον Έλληνα αγρότη.

· Στοίχημά μας είναι να γνωρίσουν όλοι οι πολίτες πόσο δυσβάσταχτος είναι ο αγώνας του και πόσο εθνικά κρίσιμο είναι να στηριχθεί και να αντέξει.

· Γι’ αυτό απαιτούμε λύσεις και όχι ευχολόγια, ουσιαστικά μέτρα και όχι ημίμετρα και υποσχέσεις.

· Οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν.

Δείτε εδώ το βίντεο: